У Росії стали у півтора рази частіше красти запчастини і навісне обладнання автомобілів
24.05.2022   //  

З початку року кількість звернень клієнтів «Росдержстраху» після розкрадання запчастин та навісного обладнання автомобілів зросла на 47%. Про це повідомляє «TverNews.Ru».

Передусім ідеться про окремі деталі, які легко зняти: дзеркальні елементи, фари, запасні колеса, колісні ковпаки тощо. Начальник управління виплат з автострахування ПАТ СК «Росгосстрах» Олександр Казімов розповів:

«Загалом кількість заявлених нашими клієнтами страхових випадків за каско з січня по кінець квітня зросла приблизно на 20%, а заяв про заподіяння шкоди внаслідок протиправних дій третіх осіб – у два з гаком рази більше. Істотний сплеск був у березні та квітні. Ми вважаємо, що це є підтвердженням наявності в країні підвищеного попиту на вживані деталі через ріст цін і значний дефіцит нових запчастин. І, на жаль, задовольнити цей попит намагається кримінал».

Регіонами підвищеного ризику, де ймовірність зіткнутися з автокриміналом істотно вище, є Москва і Підмосков’я, Санкт-Петербург і Ленінградська область, а також Татарстан. Там компанія зафіксувала найбільше страхових випадків після протиправних дій третіх осіб.

Високої часткою (від 10% і вище) кримінальних подій з каско відрізняються Саратовська та Рязанська області, Санкт-Петербург, а також Калінінградська та Мурманська області.

Утім, експерти відзначають, що сьогодні складно виділити регіони, де можна спокійно залишати машину на ніч на стоянці, що не охороняється, або не хвилюватися за збереження автомобіля, оскільки його модель і марка не становлять інтерес у крадіїв.

Директор напряму з управління портфелем каско ПАТ СК «Росгосстрах» Ольга Асташкіна переконана:

«Через сформований дефіцит автомобілів і запчастин до них нині в зоні ризику як люксові, так і наймасовіші моделі машин. І ми змушені враховувати при розробці наших програм страхування зростання ризиків угону з метою подальшого розбору на запчастини, або крадіжки окремих деталей. З урахуванням вартості сучасних машин крадіжка навіть однієї деталі означає серйозні збитки автовласнику».

Компанія рекомендує повноцінні програми каско з актуальною вартістю автомобіля, які дозволять мінімізувати фінансові втрати. Проте один із читачів спитав у коментарях: «а фіг лі толку, якщо навіть маючи гроші від страховки, машину до ладу не полагодити?».