Міноборони Росії хоче рубати ліс без дозвільних документів: «Що залишиться від лісів?»
24.05.2022   //  

Міноборони РФ хоче рубати ліси без дозволів. За умови, що деревина йде «на потреби оборони». Воно підготувало відповідний законопроект. Про це пише «Smolnarod».

Відомство хоче змінити постанову Уряду щодо особливостей дозвільної діяльності. Якщо документ підпише прем’єр-міністр, то Міноборони отримає можливість вирубувати будь-який ліс без дозволу на вирубку. Планується, що документ діятиме до кінця 2022 року.

Наприклад, допускається вирубування будь-яких лісів, у тому числі і Держлісфонду. При цьому дозвільні документи, обов’язкові зараз для будь-якої вирубки, не вимагатимуться, але головна умова – ліс іде потреби оборони. Що мається на увазі, з документа неясно.

Для цього не знадобляться дозвільні документи, які є підставою для рубання лісів. Уже після безпосередньої вирубки федеральний орган виконавчої влади з питань оборони має протягом 30 днів повідомити владу регіону, на території якого були вирубані дерева.

У разі прийняття таких поправок військове відомство просто вирубує будь-який ліс будь-якого віку в будь-якому місці. А потім протягом 30 днів направляє органам влади суб’єкта повідомлення про вирубку. Перевозити ліс також бажають без супровідних документів.

Як підсумовує «Smolnarod», постає питання: що залишиться від лісів? І скільки лісу лишиться? Далі – чи враховується співвідношення цілей вирубки та негативних наслідків для населення регіону? Йдеться про системний підхід в екології, чистоті повітря, збереженні біокомплексів. Зокрема, що буде із національними парками? Поки що на ці питання відповідей немає. Громадське обговорення документа триватиме до 26 травня.