Красноярці стали брати вдвічі менше грошей в іпотеку
24.05.2022   //  

Розмір кредиту на купівлю  житла мешканців Красноярська зменшився вдвічі – до 800-1800 тисяч рублів. При цьому, за нинішніми банківськими тавками, цінами та доходами житло без соцпрограм стало недоступным для середнього класу.

Про це написало місцеве видання «NGS24.RU».

«Розмір кредиту скоротився вдвічі: до 800-1800 тисяч рублів. У середньому у квітні люди купували квартири за ціною від мільйона до 4,7», – розказала аналітик «Аревере-Недвижимость» Ірина Томаровська.

За її словами, ринок нерухомості зараз переживає економічний спад, який може зупинити лише корекція цін. Ринок вторинного житла взагалі рухають лише «обміни», де покупці одночасно виступають і у ролі продавців.

Представник агентства «Жилком» Максим Омельянчук вважає, що із нинішніми ставками, цінами та доходами для більшості покупців середнього класу нерухомість стала «практично недоступною» без соціальних програм. Експерт переконаний, для повернення ринку житла у Красноярську на рівень 2020–2021 років потрібно, щоб було виконано хоча б одну з умов: знизити ставки за іпотекою або ціни.

«2010 року купівельний попит почав відновлюватися лише після стрімкого дворазового падіння цін. За значного зниження цін покупці втечуть купувати нерухомість навіть із сьогоднішніми високими ставками в надії на рефінансування дорогих кредитів у найближчі 1–2 роки. Але сьогодні такий варіант практично нереальний», – каже експерт. 

На його думку у стрімкому зниженні цін не зацікавлена ​​держава, бо це призведе до серйозної банківської кризи та банкрутства забудовників.

З квітня іпотека для росіян подорожчала вдвічі і переплата по кредиту стала більше його суми на 160%. А росіяни, які хочуть купити житло на вторинному ринку все частіше стали обирати «дешеві погані квартири». Зростання вартості житла стало причиною невиконання соціальних програм – у Рязані через ціни на нерухомість не змогли купити житло для сиріт.