Експертка: ягід у Росії зберуть менше, їх імпорт значно впаде, а ціни зростуть до третини
24.05.2022   //  

Цьогоріч збір ягід у Росії буде нижчим від минулих років через нестачу добрив і засобів захисту, імпорт значно впаде, а ціни зростуть на 20-30%. Про це пише «Агроінвестор».

Гендиректор Ягідної спілки Ірина Козій розповіла виданню, що у 2022 році збір ягід у Росії буде нижчим від рівня минулих років. За попередньою оцінкою, показник досягне приблизно 16-18 тис т. Для порівняння, у 2020 році було зібрано 18,6 тис т, у 2019 році – 18,7 тис т. Даних за 2021 рік немає, оскільки Росстат ще не публікував дані щодо врожаю плодових культур. Збір ягід зменшиться, бо цьогоріч у виробників ускладнився доступ до добрив та засобів захисту рослин. Мова про санкції проти Росії за вторгнення в Україну.

Також поки що неясна ситуація з сезонними робітниками під час збору.

«У них виникли труднощі з переказами за оплату праці, поки що незрозуміло, як вони проходитимуть. З банківською системою стає все складніше працювати», – скаржиться Ірина Козій.

Козій припускає, що імпорт ягід суттєво скоротиться. Що ж до цін, то вона дала такий прогноз:

«Швидше за все, ціни будуть дещо вищими, ніж минулого сезону. Орієнтовно зростання становитиме 20-30%. Проблема у тому, що собівартість виробництва дуже збільшилася. Наприклад, засоби захисту рослин подорожчали у два-шість разів».

При цьому вона додала, що доходи населення скорочуються, а разом із ними падає і купівельна спроможність.

«На якому рівні буде знайдено рівновагу між зростаючою собівартістю і зниженням купівельної спроможності – поки що загадка», – каже вона.