Росія повністю залежна від європейських днопоглиблювачів, які покинули її через санкції
23.05.2022   //  

Після нападу Росії на Україну «велика четвірка» днопоглиблювальних компаній Європи відмовилася від участі в російських арктичних інфраструктурних проектах. Як повідомляє «ПортНьюс», ці компанії виконували понад 98% днопоглиблювальних робіт у портах РФ.

Йдеться про «Van Oord» і «Boskalis» із Нідерландів та «Jan de Nul» і «DEME» із Бельгії.

Наразі російський ринок днопоглиблення залежить від участі іноземних компаній. У світі лише п’ять компаній спроможні виконувати необхідні обсяги робіт в умовах обмеженого періоду навігації в Арктиці. Це згадана «велика четвірка» і китайська компанія «CCCC».

Російський морський технічний флот поступається флоту провідних зарубіжних компаній за складом, продуктивністю, технічною оснащеністю і технологіями, що заважає розвитку морської портової інфраструктури. «Росморпорт» має дев’ять самовідвізних землесосів, ТОВ «Гідробуд» – п’ять, АТ «МРТС» – два, ЗАТ «Балтдрага» та «ОТЕКО» – по одному.

Учасники ринку зазначають, що в порівнянні з «DEME Group» (засновник російського ТОВ «Мордрага»), ємність трюмів днопоглиблювального флоту якої становить 210 тис куб. м, весь російський флот – це до 39 тис куб. м сумарно. Подібним флотом жодного масштабного проекту на Північному морському шляху в поставлені терміни не зробити.

На мобілізацію флоту китайської «CCCC» розраховувати не варто. Перехід навіть одного судна з Азії через Суецький канал в Арктику коштуватиме надто дорого. Крім того, ціни китайської компанії на роботи в рази вищі від закладених у російські проекти в 2021 році.

Капітальне днопоглиблення за ключовими проектами інфраструктури Півнморшляху в сумі складає понад 30 млн куб. м до 2025 року. Сюди входить днопоглиблення в проекті реконструкції Морського каналу в Обській губі, біля нафтового терміналу «Порт бухта Північ», розвиток терміналу «Ранковий», днопоглиблення при будівництві морського вугільного терміналу на базі Сирадасайського вугільного родовища та універсального морського терміналу в районі мису Нагльойнин. Крім того, неможливо відмовитись від ремчерпання. Зокрема лише в Обській губі (Морський канал, морський порт Сабетта і термінал Ранковий) ремонтне днопоглиблення у 2022 році складатиме до 1 млн куб. м, а 2023 році – не менше 3 млн куб. м, у т. ч. завершення проектних днопоглиблювальних робіт. Після 2024 року для забезпечення безпечного руху суден щороку в Обській губі необхідно буде піднімати понад 5 млн куб. м ґрунту, який наносять підводні течії.

Відповідальне за розвиток інфраструктури Півнморшляху «Гідрографічне підприємство» думає створити власний флот. Однак він зможе працювати в Арктиці лише у безльодовий період з серпня до жовтня, а решту часу для нього доведеться шукати інші замовлення.