У Калінінграді ціни на сантехніку зросли на 35%
22.05.2022   //  

У Калінінграді (РФ) у лютому-квітні ціни на сантехніку подорожчали на 35% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це пише «Kaliningrad.rbc.ru».

Компанії з Німеччини перестали працювати з російською стороною, але з ринку їхня продукція не пропала.

Німецькі постачальники практично повністю, як вони кажуть, призупинили роботу на російському ринку.

«Популярні марки – Grohe, Hansgrohe, Villeroy & Boch, Duravit … Тобто за прямими контрактами, за якими вони працювали з нами, вони вже замовлення не приймають, не роблять відвантаження. Ми знаходимо інший вихід. Ми маємо можливість купувати ці марки в інших європейських постачальників. Звичайно, це веде до подорожчання. Ми не маємо тих знижок, які у нас колись були, коли купували техніку безпосередньо, за прямими контрактами. Ми працюємо у високому сегменті і тепер не можемо дозволити собі тримати товар на складах, а возимо на замовлення. Ми намагаємося не підвищувати ціну, просто відмовилися від системи знижок», – розповіла РБК Калінінград директор салону «Санілюкс» Олена Брітан.

На складності з доставкою вказують усі співрозмовники редакції з тих, хто торгує сантехнікою і навіть виробляє її в регіоні. Вони залежать від сировини, яку доводиться привозити в область.

«Ми виробники, не перекупники. Здебільшого подорожчання пов’язане з тим, що продукція йшла з-за кордону. Через санкції зараз виникли труднощі з постачанням, плюс ще з перевезеннями. Звичайно, це все збільшує собівартість товару. Ми намагаємось сильно ціни не піднімати. Але є об’єктивні причини: частково сировину ми отримуємо імпортну. Ми змінювали постачальників, намагалися знайти російських, але вони підняли ціни на сировину. Плюс дорога логістика. Навіть якщо привезти щось із дружніх країн, транспорт виріс в 3-4 рази. Ми маємо підвищення цін приблизно на 35%», — поділилася помічник керівника компанії виробника сантехніки Finn Оксана Ісаєва.

Покупців у салонах небагато, тому продавці намагаються не підвищувати вартість товарів для ванних кімнат та санвузлів.

«Все подорожчало через курс валюти. Хоч він зараз і знизився, але товар ми закуповували на високому курсі і навряд чи хтось продаватиме за ціною, нижчою, ніж купував. Намагаємось нівелювати підвищення цін — десь знижуємо. Але опустити менше, на жаль, ми не можемо, як би нам цього не хотілося», — прокоментував ситуацію один із менеджерів салону сантехніки «Варіус».