На Кубані через санкції впав попит на рекламу на білбордах, але ціни на неї все рівно задрали
22.05.2022   //  

Ціни на послуги з зовнішньої реклами в Краснодарському краї зросли на 80%, а попит впав на 30-40%, що пояснюється виходом з ринку закордонних рекламодавців через санкції.

Про це повідомляє видання «КоммерсантЪ Кубань».

Обсяг розміщень на ринку зовнішньої реклами в Краснодарському краї за підсумками січня-квітня впав протягом року більш ніж на третину у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Але ціни зросли на 80%. На підвищення вартості рекламних послуг вплинули, окрім падіння попиту, зростання цін на витратні матеріали, обладнання та порушення логістичних ланцюжків за умов санкційного тиску.

Керуючий директор комунікаційного агентства Macon Advice Юлія Вакуленко розповіла, що ринок залишили великі зарубіжні компанії  — виробники товарів повсякденного попиту (FMCG), косметики, одягу. Крім того, досить сильно «просів» автомобільний бізнес, для якого стало просто неефективним розміщення реклами в тому обсязі, який був до початку так званої «спецоперації».

Бізнес не поспішає вкладатися в рекламу – навіть за самими оптимістичними прогнозами не очікується зростання доходів населення та сплеск купівельної активності. Ніяка реклама не стимулюватиме покупців у таких умовах.

Що ж до зростання вартості реклами, експерт зазначає, що вартість друку матеріалів розміщення зовнішньої реклами зросла вдвічі. Зросли ціни на імпортні матеріали.

За словами директора ТОВ «Максмедіа» Вахтанга Кочо, матеріали та обладнання, що використовуються в рекламному бізнесі, на 90% вироблені за кордоном. Наразі його компанія працює на запасах і розуміння, що буде з постачанням матеріалів концерну ORAFOL у майбутньому, немає.

Власник ТОВ «Граф Колісник» Владислав Граф-Колесник розповів виданню, що на 240% подорожчали фарби та тонери, були проблеми з папером, виникали труднощі з європейським обладнанням, яке не має китайських аналогів.

«В результаті в середньому ціна на рекламну продукцію зросла на 80%, однак на нормі прибутку і зростанні заробітних плат це, на жаль, ніяк не позначилося», – цитує бізнесмена видання.