Новосибірським чиновникам розсилали методички, як використовувати Z і V у святкуванні анексії Криму
20.05.2022   //  

У Новосибірській області підконтрольна регіональному уряду обласна установа «Центр патріотичного виховання» розіслала місцевим чиновникам методички з інструкціями з проведення заходів під літерами Z і V. Їм радили малювати ці літери на стінах будинків, використовувати їх в офіційних документах, включати в певному порядку світло у вікнах та вибудовувати дітей у ці латинські літери, повідомляє ngs.ru.

Джерело з муніципальної влади надало виданню документ для службового користування. По суті, це методичка з поясненнями, як треба проводити заходи на підтримку «Кримської весни» – обов’язково з літерами Z і V. Як з’ясувало видання, вона розроблена спеціально для Новосибірської області.

«Інформуємо вас, що в рамках всеросійської акції «Кримська весна» (18 березня) заплановано низку активностей «Росія-Крим-Донбас» (у листі Донбас чомусь було написано українською мовою: з однією літерою С). Надсилаємо вам методичні рекомендації щодо організації та проведення заходів, присвячених цій даті, для використання в роботі з урахуванням санітарно-епідеміологічної ситуації. При інформаційному висвітленні заходів необхідно використовувати хештеги: #ZаМир, #ZаРоссию, #ZаПрезидента», – сказано у методичці.

Вона складається із десяти сторінок, безпосередньо самі рекомендації займають вісім. Перша рекомендація: проведення мітингів-концертів із відповідними хештегами. Як ілюстрацію наведено фотографії співака в стилі шансон, депутата Держдуми Дениса Майданова та Севастополя з пам’ятником адміралу Павлу Нахімову.

Далі йде порада зображати літеру Z на стінах будинків: у вигляді графіті, світлової проекції або включених у певному порядку вікон у темну пору доби. Ще місцевій владі пропонувалося використовувати Z у своїх назвах в офіційних документах. Як це зробила влада Кузбасу, почавши писати назву свого регіону як Куzбас.

Також пропонувалося наклеювати Z на вікна будинків та автомобілів, школярам та студентам – вишиковуватися у вигляді літери Z, учням патріотичних клубів та кадетських шкіл – малювати Z та звертатися до тих, хто перебуває на війні в Україні, із закликом: «Працюйте, браття».

У рекомендаціях пропонувалося також приєднатися до флешмобу пітерської поліції та читати на відео вірш «Мы русские» або записати короткі відео з біографіями російських державних діячів неросійського походження. Тут автори методички спеціально пояснюють, чому неросійського: «Посил – вони пишалися тим, що служать Росії».

Літері V, яка теж стала негласним символом війни в Україні, у методичці відводився лише один пункт, але найнезвичніший. Розробники запропонували всім запустити в інтернеті челендж: взятися за руки у вигляді літери V, зробити фото та розмістити його у своїх соцмережах з хештегом #силаVправде.

Взагалі всі описані дії автори методички пропонують знімати на відео і викладати в інтернет, щоб і інші їх наслідували.

Директор «Центру патріотичного виховання» Алла Данилевська розповіла виданню, що фахівці її центру розробили ці поради з метою, щоб допомогти главам районів та округів розібратися, як саме треба організовувати різноманітні активності щодо 18 березня – Дня приєднання Криму до Росії. Чи випускалися подібні рекомендації для внутрішнього використання в інших регіонах Росії, Данилевська уточнити не змогла.