З початку вторгнення унітази в Росії подорожчали до 70%
19.05.2022   //  

Зростання вартості сантехніки в Росії за окремими позиціями за лютий-квітень склало до 70%, йдеться у дослідженні будівельної компанії Pridex, повідомляє РБК.

Найбільше піднялися ціни в економ-сегменті. Змішувачі, раковини, унітази та інсталяції подорожчали в середньому на 20-70% (порівняно з цим же періодом 2021 року).

За словами комерційного директора Pridex Олександра Алейнікова, китайські та турецькі постачальники користуються ситуацією підвищеного попиту, пов’язаною з відходом європейських брендів, і підвищують ціни.

Позиції преміум-класу подорожчали лише на 5-25% (у 2021 році ця цифра не піднімалася вище 10%). У дослідженні зазначається, що, незважаючи на менш виражене подорожчання, у преміальному сегменті спостерігається куди більший дефіцит, ніж у сегменті економ: зокрема, свою діяльність на території Росії обмежили такі компанії, як Hansgrohe, Axor, Duravit, Villeroy & Boch, Geberit і Grohe.

Душові кабіни, ванни та комплектуючі для них, а також душове обладнання економ-сегменту подорожчали на 30-70% (торік – на 5-7%). Динаміка вартості у преміум-сегменті склала від 10 до 25% (торік – 5-10%).

Сушарки для рушників в обох сегментах показали більш скромне зростання цін порівняно з іншими аналізованими категоріями: економ сегмент – до 20% (торік – до 10%), преміум-сегмент – до 15% (торік – 5%).

Аксесуари для санвузлів (дозатори, диспенсери, тримачі та ін.) подорожчали до 40% в економ-сегменті (у 2021 році – до 15%) і до 20% у преміум-сегменті (у 2021 році – до 10%).

«Незважаючи на повернення курсу рубля до докризових показників, скорочення пропозиції, ускладнення логістичних ланцюжків і подорожчання сировини залишаються важливими факторами, що впливають на вартість кінцевого продукту», – підсумував Алейніков.