Вивезені в РФ маріупольці залишилися без обіцяних роботи, ліків та житла
18.05.2022   //  

Маріупольці, що опинились у Володимирі, поскаржилися російській Уповноваженій з прав людини Тетяні Москальовій під час її візиту до пункту тимчасового розміщення на відсутність роботи, ліків та житла.

Про це пише місцеве онлайн-видання «Зебра».

Повідомляється, що проблеми українців, яких вивезли на територію країни-агресора, залишаються незмінними ще з 5 квітня, коли чиновниця навідалася сюди вперше. Багато хто з них ще не отримали одноразову у розмірі 10 тис. рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три). Також вони не можуть перевести свої гривні на російські рахунки, а обмінюють українські гроші на рублі у сумі не більше 8 тис. гривень.

Три сотні переселенців, з яких працевлаштовані лише 20 осіб розповіли, що мають «великі труднощі» з пошуком роботи через відсутність технічного доступу до інформаційної приватних роботодавців.

«У вас тут є представник центру зайнятості, він рідко буває тут, але, на жаль, інформацію, яку вона дає, вона бере з мобільного телефону. І коли вона почала видавати, вона витягла п’ять підприємств. Що таке п’ять основних підприємств? Адже у вас далеко не п’ять підприємств у місті. Решта — це приватні підприємства, ну і що? Як отримати цю інформацію? Має бути доступ до якоїсь інформаційної бази», – звернувся до російської омбудсмена евакуйований з Маріуполя  українець. 

Українських біженців хвилює також питання житла. Довго залишатись у пункті тимчасового розміщення вони не планують і пропонують владі Володимирської області побудувати типове малоповерхове житло, які готові зводити своїми руками.

«Потрібно порушити питання на рівні адміністрації. Має бути управління будівництва, і до нього виділити якийсь підрозділ, який би займався хоча б на найближчу перспективу питаннями будівництва якогось швидкого житла для цієї категорії населення. Причому тут серед цієї категорії населення ви легко знайдете трудові ресурси, тому що не задіяні сотні чи тисячі осіб.

Це питання, я впевнений, рано чи пізно буде порушено на вищому рівні. Давайте будемо серед піонерів, серед перших і першими отримаємо фінансування. Для цього потрібно десь на горі отримати дозвіл та фінансування. Почнемо і тоді будемо впевнені, що і через два роки нас звідси не викинуть», – пропонують переселенці омбудсмену.

Крім того, люди скаржаться на те, що їм не видають інсулін, проблеми з отриманням російського громадянства та відновлення документів, на відсутність елементарних побутових умов, наприклад мила.

Натомість російські чиновники не беруться давати прогнози, як довго держава буде забезпечувати проживання людей, яких силоміць вивезла на свою територію з Маріуполя. Омбудсмен їм порадила викласти претензії на папері, зібрати підписи на направити та направити їй як офіційне звернення.

На території Володимирської області знаходиться 1370 силоміць вивезених з України біженців.