Китайці підняли ціни для росіян на сантехніку вдвічі: «Бізнес, нічого особистого»
18.05.2022   //  

У Казані (РФ) дизайнери ремонтів зіткнулися з дефіцитом і здорожчанням елементів декору, сантехніки, фурнітури.

Про це в інтерв’ю сайту «Бизнес.Online» розповів засновник казанської студії дизайну і ремонту Intel Design Едуард Ілаєв.

За словами дизайнера,  його студія працює в сегменті середній плюс та преміум, тож практично усі комплектуючі західного виробництва. Нині спостерігається здорожчання та проблеми з доставкою.

«Постачання ще є, але назрівають серйозні проблеми! Склади порожні: імпортну фурнітуру розкуповують як цукор! Панічні настрої збільшують терміни постачання. Ми шукаємо заміну, але поки що явних варіантів немає», – розповів Ілаєв.

Китайські товари, говорить підприємець, теж подорожчали.

«Китайці дуже хитрий народ, особливо щодо фінансів. Є одна компанія із Піднебесної, у якої ми брали якісні вбудовані змішувачі. Вони завжди коштували 15 тисяч рублів за штуку, але з березня цінник різко виріс до 30-36 тисяч рублів без жодних причин. Китайці просто вирішили заробити на ситуації, що склалася. Бізнес, нічого особистого», – каже дизайнер.

Плитка і покриття для підлоги від місцевих виробників, за словами Ілаєва, дорожчі від китайських, а якість буває й гіршою.

«Ремонт можна робити в будь-якому випадку, питання тільки який. Якщо до європейських оздоблювальних матеріалів перекриють доступ, а якісної заміни не вдасться знайти, ми повернемося до рівня нульових років», – визнав підприємець.