Автоексперт: збирати «Москвичі» без іноземних комплектуючих економічно невигідно
18.05.2022   //  

Розробляти з нуля легкові автомобілі під маркою «Москвич» на московському заводі є практично утопічною ідеєю, оскільки в країні немає конструкторської школи. Ще одна велика проблема – комплектуючі. Про це виданню msk1.ru розповів автоексперт, заступник головного редактора журналу «За кермом» Микита Гудков.

16 травня мер Москви Сергій Собянін заявив, що на московському заводі Renault відновлять виробництво «Москвичів». Технологічним партнером стане КАМАЗ. Спочатку заплановано виробництво класичних автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння, а в перспективі – і електромобілів.

«Поки що незрозуміло з чого вони його збиратимуть, бо не оприлюднено деталі укладених угод. Напевно, найоптимістичніший варіант, що на якихось умовах буде дозволено за ліцензією або якимось іншим чином продовжувати випускати автомобілі конструкції та з комплектуючих Renault», – каже Гудков.

«Другий варіант, якщо Renault на це не піде, з легкових машин у нас є УАЗ і Lada. Можливо, з ними можна якось домовитися. Це готові конструкції та їх можна поставити на виробництво, до того ж якісь канали з постачання вже існують. Третій варіант – розробляти з нуля. Але він екзотично-утопічний», – вважає автоексперт.

«Рано чи пізно щось розробити можна, але конструкторської школи в Росії немає», – пояснює Гудков.

За його словами, справа не лише у запчастинах з електронною начинкою. «Хоча останні рік-два основні перебої були з ними через глобальний дефіцит напівпровідників. Можна, звичайно, рано чи пізно освоїти їхній випуск [всередині РФ], але експерти кажуть, що таке сучасне виробництво доведеться освоювати десятки років. Напевно, тут є сенс робити ставку на Азію, а не на Китай», – вважає він.

Ключовий момент у виробництві автомобіля – не лінія, не складальний завод, а постачання комплектуючих та пул постачальників – усі зв’язки, логістика, впевненість у якості, стабільність усіх цих поставок.

«Технологічно, напевно, реально зробити повністю із російських запчастин. Але питання – навіщо?» – дивується Гудков.

Він нагадує, що навіть в переважній більшості радянських автомобілів були імпортні деталі.

«І це не просто так. Або це було економічно вигідно, або не було у нас відповідних виробництв та технологій. Нічого, крім політичної волі, в тому, щоб випускати автомобіль, 100% зроблений на нашій території, немає. Ніхто цим не займається просто тому, що це не має економічного сенсу», – зазначає Гудков.

«Якщо ми впораємося і все вироблятимемо прямо на території Росії, то автомобіль просто стане дорогим», – підсумував автоексперт

Нагадаємо, що перші новини про вихід Renault з Росії з’явилися у березні. На московському заводі збирали моделі Renault Duster, Kaptur, Arkana та Nissan Terrano.