Волгоградські водії через подвійне подорожчання мастил перейшли на бюджетні аналоги
16.05.2022   //  

Волгоградські водії змушені переходити на дешеві аналоги популярних та якісних брендів мастил. За останні місяці мастила подорожчала в середньому в два рази.

Як пише сайт «Волгоград.Онлайн», водії відчули здорожчання на мастила і запчастини одразу із введенням санкцій на початку березня. Опитані виданням водії вказують на здорожчання 5-літрової каністри мастила з 3 до 8 тисяч рублів (щоб перевести у гривні діліть приблизно на три).

«У свою машину я намагаюся лити лише гарне масло, – розповів власник автомобіля Volkswagen Дмитро. – Тривалий час заливав німецьке мастило Addinol Giga Lite 5w-30, спеціально підбирав з урахуванням усіх характеристик та рекомендацій. Але в березні я зіткнувся з тим, що мастило, яке коштувало 3 тисячі рублів за п’ятилітрову каністру, почало коштувати 8 тисяч».

Мастило торгової марки Shell, що виготовляється на російських потужностях, каже водій, теж подорожчало з 2,5 до 5,3 тисяч рублів за 5-літрову ємність.

В одному з автосервісів Волгограда розповіли, що мастило, яке підприємство закуповує в бочках, зросло в ціні на 50%, а деякі різновиди і на 100%.

«Як правило, дізнавшись вартість мастила, люди все частіше переходять на більш дешевий варіант. Найпопулярніший зараз – Lukoil Genesis. Це зараз найдешевше – близько 600 рублів за літр – і при цьому цілком якісне. Люди ллють і не скаржаться. Бочкові також заливають, але менше. Наприклад, масло Shell коштувало 700-800 рублів за літр, а зараз – 1300 рублів. Переходять в основному з оригінальних мастил – Toyota, Ford та інших. Вони подорожчали найсильніше. Вартість сягає 10 тисяч рублів за п’ять літрів, тому попит різко впав», – розповів працівник автосервісу.

Дистриб’ютори мастил вважають, що здорожчання буде і на вітчизняні марки мастил, адже вони виготовляються із закордонних компонентів.

«Дев’яносто відсотків нашої продукції виробляється на російській території, але компоненти майже всі іноземні. Газових заводів Shell тут немає. Усі присадки та компоненти до нас поставляються вже готовими. Абсолютно така сама ситуація зараз у всіх російських виробників. Всі компоненти, які мастило роблять мастилом, виробляються за кордоном», – розповів на умовах анонімності представник дистриб’ютора Shell у Волгограді.