У Барнаулі заборонили акцію проти підвищення цін, оскільки вона може сформувати негативне ставлення людей до війни в Україні
16.05.2022   //  

Мерія Барнаула відмовилася узгодити пікет проти підвищення цін. Влада вбачає у цьому формування «негативного ставлення» до «спецоперації», тобто війни в Україні, влаштованої президентом РФ Володимиром Путіним. Хоча місцеві чиновники безпосередньо пов’язали зростання вартості продуктів з бойовими діями, повідомляє tayga.info.

Заявку на пікет «Проти підвищення цін» до мерії подав барнаульський міськком КПРФ. Захід був запланований на вечір 18 травня. Однак, комітет громадських зв’язків мерії Барнаула відмовився погодити акцію.

«Звертаємо вашу увагу, що підвищення цін на продукти споживання зумовлене, зокрема, політико-економічною ситуацією в країні, пов’язаною з проведенням спеціальної військової операції на території України, оскільки в період відбувся різкий стрибок курсу долара, запроваджено антиросійські санкції, відтак змінилися ціни на деякі товари. Економічна ситуація в країні, пов’язана, зокрема, із запровадженням антиросійських санкцій, може розглядатися як надзвичайна та невідворотна обставина», – сказано у листі від мерії, копія якого є у розпорядженні редакції.

«Проведення пікету з метою «Проти підвищення цін» може спричинити поширення інформації серед великої кількості людей та формування у них негативного ставлення до спеціальної військової операції в Україні, оголошеної президентом РФ 24 лютого 2022 року. Вказана обставина може спричинити необґрунтоване зростання соціальної напруженості, суспільні хвилювання, здатні викликати порушення громадського порядку і, як наслідок, створити загрозу життю та здоров’ю невизначеного кола осіб, заподіяння шкоди майну», – зазначається у листі.

Лист, отриманий в мерії представники КПРФ, підписав начальник комітету громадських зв’язків та безпеки Геннадій Корольов. Він є членом «Єдиної Росії», був заступником керівника виконкому регіонального відділення партії, працює в мерії Барнаула з 2005 року.

Видання відзначає, що у квітні в Алтайському краї були зняті ковідні обмеження на масові заходи, і тепер влада формально не може забороняти протестні акції під приводом коронавірусу.

«Гарний же привід після «ковідних часів» знайшли у мерії Барнаула, щоб відмовляти у проведенні акцій протесту! Адже «на фоні» спеціальної військової операції (СВО) сьогодні проходить все життя країни, – зазначили в крайкомі КПРФ. – Тож тепер не можна проводити будь-які публічні заходи, з будь-яких приводів, адже вони випадково можуть «кинути тінь» на СВО? А можуть і не залишити – все залежить від думки чиновника».

«Якщо слідувати логіці чиновників міської адміністрації, то пікет «За підвищення цін», мабуть, має формувати позитивне ставлення до спеціальної військової операції в Україні. Такий би вони, мабуть, без проблем узгодили?», – додали комуністи.

Барнаульський міськком КПРФ має намір оскаржити рішення мерії Барнаула у суді.