Продажі нового житла в Єкатеринбурзі у квітні впали у сім разів
16.05.2022   //  

У квітні 2022 року продажі нового житла в Єкатеринбурзі обвалилися у сім разів у порівнянні з попереднім місяцем. Такого різкого скорочення обсягів продажу система ще не фіксувала.

Про поточну ситуацію на ринку нерухомості пише «Современный портал Екатеринбурга — 66.ru» з посиланням на дані системи моніторингу та аналізу ринку новобудов «Об’єктив»,

Серед причин такого стрімкого падіння – зміна настроїв покупців на тлі невизначеної економічної ситуації, бо тепер не всі готові брати довгострокові фінансові зобов’язання на довгі роки вперед.

Забудовники пояснили таке семиразове падіння продажів квартир у новобудовах тим, що у квітні склалися найнепривабливіші умови щодо іпотечних кредитів за останні роки. Ставка з пільгової іпотеки з 1 квітня зросла з 7 до 12% і лише з травня знизилася до 9%.

Той, хто давно шукав квартиру в Єкатеринбурзі, на тлі здорожчання квартир та зростання кредитних ставок, постарався закрити всі угоди до березня. Тому у квітні єкатеринбурзькі девелопери здійснили всього 467 угод з фізособами, тоді як у березні, коли на тлі мінливих умов за іпотечними програмами покупці зметали нове житло, їх було 3308. Але аналітики припускають, що якусь частину договорів, підписаних наприкінці квітня, ще не встигли зареєструвати, і через Росреєстр вони пройдуть лише у травні.

Ще одна причина зниження попиту на квартири у новобудовах — на тлі невизначеної економічної ситуації в країні у людей змінилися настрої і вони почали обережніше розставатися із грошима. Як показує аналітика, мешканці Єкатеринбурга не готові брати довгострокові фінансові зобов’язання на довгі роки вперед.