На Алтаї – історичний максимум поданих заяв про банкрутство
15.05.2022   //  

Кількість заяв про банкрутство, поданих до Арбітражного суду Алтайського краю, досягла історичного максимуму. Навіть у періоди криз 2008-2009 та 2014-2015 років подібні позови обчислювалися лише десятками на місяць, тоді як сьогодні – вже сотнями, передає «Алтапрес».

Тільки у квітні цього року було подано 413 позовів. Тоді як у квітні 2021-го було 249. Зростання відбулося, незважаючи на те, що з 1 квітня уряд РФ запровадив мораторій на порушення справ про банкрутство з ініціативи кредиторів.

Одна з причин у тому, що рівень життя росіян знижується з 2014 року, зазначив арбітражний керуючий Аркадій Мішанов.

«Закредитовані громадяни, які мають фінансові труднощі, вже не можуть вирішити їх допомогою заощаджень – їх у них просто немає», – пояснює він.

У результаті люди змушені брати нові кредити та мікропозики, щоб погасити старі. За словами Мішанова, один із боржників, чию справу про банкрутство він веде як фінансовий керуючий, має 55 кредитів та мікропозик.

У результаті заборгованість наростає – і банкрутство стає єдиним способом позбутися боргів.

За оцінками «Національного бюро кредитних історій», Алтайський край входить до двадцятки регіонів з високим показником боргового навантаження – співвідношенням щомісячних платежів за кредитними зобов’язаннями до доходу. Найбільші показники у рейтингу позначають найвищу закредитованість населення.