Військовий брифінг: чи може Україна виштовхнути російську армію з країни?
13.05.2022   //  

Джон Пол Ретбоун, Роман Олеарчик, Бен Холл, «Financial Times» (автопереклад)

Лише два тижні тому російські війська обстрілювали Харків зі своїх позицій на околицях другого за величиною міста України.

Ті самі війська тепер відкинуті на 30 км назад до російського кордону після успішної контратаки України, яка надихнула Києв підняти свої військові амбіції та сподіватися витіснити загарбників з країни.

«Перемога – це концепція, що розвивається», – сказав цього тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба «Financial Times».

Україна могла б звільнити всю свою територію і розгромити російський флот у Чорному морі, «якщо ми будемо достатньо сильні на військовому фронті» і якщо Києву нададуть «більшу військову підтримку», — сказав він.

Президент США Джо Байден, який у понеділок підписав закон про пакет допомоги Україні на 40 мільярдів доларів, також заявив, що президент Росії Володимир Путін «не має виходу» з війни.

Деякі колишні українські чиновники вважають, що їхні сили можуть витіснити російські війська до кінця року, у тому числі зі східного Донбасу, де зараз зосереджені бої.

«Якщо у нас буде все необхідне до червня, ми могли б вигнати їх до жовтня», – сказав колишній міністр оборони, директор Центру оборонних стратегій у Києві Андрій Загороднюк.

Багато західних оборонних чиновників і аналітиків є більш обачними.

Авріл Хейнс, директор національної розвідки США, цього тижня попередила, що Росія готова до тривалого конфлікту і що Путін все ще має цілі, які виходять «за межі Донбасу». Російські авіаудари та ракетні удари продовжують завдавати ударів по критично важливій інфраструктурі України, від залізниць та енергетичних об’єктів до сховищ палива та боєприпасів.

«З’являється думка про те, що Україна перемагає», – сказав Семюел Кренні-Еванс, військовий аналітик Королівського інституту об’єднаних служб, лондонського аналітичного центру. «На мою думку, більш реалістична картина полягає в тому, що Україна не програє, а Росія не виграє».

Незважаючи на це, сплеск українського оптимізму відображає те, як військовий баланс різко змінився протягом майже 80 днів боїв.

До 24 лютого, коли Путін віддав наказ про атаку, багато хто думав, що російські війська швидко здолають українські сили. Але після вражаючого провалу російського просування на Київ і північ країни психологічний чобіт тепер на іншій нозі.

«Перемога — це суб’єктивний ментальний простір, наратив, і Україні та її союзникам потрібно більше володіти ним», — сказав Матьє Булег, старший науковий співробітник програми «Росія та Євразія» аналітичного центру Chatham House. «Йдеться про посилення не того, що Росія втратила, а того, що Україна продовжує здобувати, і ця підтримка Заходу має значення».

Прикладом є інформаційна битва за невелике містечко Попасна на західному краю Луганської області на Донбасі. Російські війська досягли там лише поступового прогресу, оскільки наприкінці квітня переорієнтували свою стратегію на захоплення величезного регіону.

Коли російські війська взяли Попасну 8 травня, за день до щорічного святкування Дня перемоги Москви, російські ЗМІ назвали це «визволенням» і «значною перемогою». Українські ЗМІ назвали це тактичним «відведенням».

Тим часом спроба росіян перетнути річку неподалік закінчилася розгромом, у соцмережах опубліковано зображення безпілотників, на яких видно, як знищено або покинуто понад 30 бронетехніків.

Загальна картина — тупикова. Група приватних російських найманців Вагнера вважає, що для рішучого поразки України знадобиться близько 800 000 військовослужбовців, повідомляє телеграм-канал, який вона веде. Проте Росія має в Україні лише 100 000 військовослужбовців.

«Росіяни сидять на передовій і обстрілюють з артилерії, але їм не вистачає піхоти, щоб пройти далі, і їхні загальновійськові операції залишаються поганими», – сказав Кренні-Еванс. «Українці перебувають у протилежному становищі: у них є війська і тактичні навички, але їм бракує вогневої сили. В результаті – щось на кшталт глухого кута».

Щоб перейти до повного контрнаступу, Україна заявила, що їй потрібно більше далекої артилерії, щоб атакувати російські позиції глибоко за лінією фронту. Західні союзники поставили близько 120 далекобійних гармат.

Українським військовим також потрібно більше вантажівок, бронетехніки та палива, сказав офіцер однієї з українських бригад спеціального призначення Мирослав Гай.

«Українські війська мають більше досвіду, кращу тактику, краще матеріально-технічне забезпечення, краще командування та контроль. Тому ми можемо використовувати менше броні ефективніше, ніж росіяни. Але цього недостатньо, щоб повністю змінити війну», – сказав він.

Народний депутат Людмила Буймістер сказала, що Україні також потрібно більше винищувачів, озброєних безпілотників і складних засобів протиповітряної оборони, щоб почати повномасштабну контратаку. «Без повітряної сили, яка захищає небо, величезний наступ буде складним», – сказала вона.

У довгостроковій перспективі продовження надання військової допомоги Заходом може змінити баланс на користь України, вважають аналітики.

Російські війська зазнали великих втрат. У Великобританії підрахували 15 000 вбитих у боях і близько 30 000 поранених, тоді як українці кажуть, що кількість загиблих у Росії становить 26 000. І хоча Москва все ще може розраховувати на масові поставки артилерії, американські чиновники кажуть, що західні санкції змусили Росію використовувати комп’ютерні чіпи від посудомийних машин у частині свого військового обладнання.

Тим часом українська армія має солідну базу живої сили, а західна військова техніка повільно замінює своє озброєння радянських часів, що полегшить постачання боєприпасів.

Бен Воллес, міністр оборони Великобританії, заявив цього тижня, що Великобританія також підтримує будь-яку колишню країну Варшавського договору, таку як Польща, якщо вона постачає Україні свої літаки МіГ радянських часів — план, який було відкладено в березні через побоювання США, що це може запросити росіян. репресій та ескалації війни.

Проте, чи дозволить ця підтримка Україні повернути собі всю країну, далеко не зрозуміло.

«Попереду – складний і тривалий етап боротьби до повного очищення нашої країни та встановлення суверенітету в державних кордонах», – сказала Ганна Маляр, заступник міністра оборони України. «Росія все ще має багато ресурсів, які вона може використовувати».

Оригінал статті