У Красноярську потерпілим від лісових пожеж дадуть всього по 200 доларів – цього вистачить лише на піддон цегли
12.05.2022   //  

Від 11 травня красноярські погорільці, що внаслідок лісових пожеж втратили будинки та майно, почнуть отримувати перші одноразові виплати у розмірі 15 тисяч рублів (для переведення в гривні діліть приблизно на три).

Про це повідомляє онлайн-видання «ТВК Красноярськ».

Загалом внаслідок лісових пожеж наприкінці квітня – початку травня у Красноярському краї згоріло 518 житлових будинків, 309 будівель, 61 автомобіль. Загинуло 5 людей, постраждали – 19. Місто Уяр вигоріло майже на третину. Тут вогонь знищив 201 будинок.

Хоча наслідки пожежі та кількість постраждалих були відомі ще минулого тижня, влада регіону перенесла початок виплат на післясвяткові дні. Чиновники також пообіцяли, що постраждалі зможуть отримати ще одну одноразову виплату із резервного фонду –  від 20 до 50 тис. рублів у залежності від розміру шкоди, яку зазнала родина.

Проте і цієї сумарної компенсації не вистачить на відбудову житла. Цієї весни ціни на будматеріали у регіоні зросли на все, від фундаменту до покрівлі, по деяким позиціям прайси зросли щонайменше удвічі. На кінець квітня, наприклад, монтажна піна, наприклад, піднялася у ціні з 320 до 700 рублів.

Кубометр красноярської сосни подорожчав з 19-ти до 21 тис. рублів, модрини з 23 до 25 тис.

Цвяхи та шурупи зросли в ціні на 30%. Цегла з 13-ти тис. рублів за піддон до 15-17 тис. Мішок цементу коштує 395 рублів. Найбільше подорожчали імпортні будівельні товари, або ті, що виготовлені із зарубіжної сировини чи компонентів.

«Якщо минулого року в сезон мішок цементу коштував 354 руб., то тепер 395. Метал ми навіть не завозимо, тому що, як сказали, сировина подешевшала, а за фактом ні, тільки росте. А росте набагато, 15-20%. Поки що ціна не стабілізується, не навіть завозити не будемо», – розповідає продавець будівельних матеріалів Володимир Сибіряков.

Зростання цін на будівельні матеріали спостерігається по усій Росії. Раніше НГ писали, що на ринках Нижнього Новгороду зросли в ціні всі матеріали для ремонту, при цьому найпопулярніших комплектуючих вже немає у продажу.