Завдяки війні у Вєлікому Новгороді злили кому треба 317 мільйонів рублів на набережну
09.05.2022   //  

У Вєлікому Новгороді без тендеру злили 317 млн рублів на набережну. Підрядником стала фірма дочки пітерського мільярдера, яка колись давала кошти на передвиборчу кампанію чинного голови Новгородської обласної думи. Про це написало видання «Новгород.ру».

Нещодавно в місті відкрили Софійську набережну, на яку витратили 612 млн рублів (для переведення цін у гривні діліть приблизно на три). Підрядником було АТ «Виробниче об’єднання «Відродження», яке здало її із річним запізненням і досі виправляє недоліки.

Ця ж фірма виграла тендер на реконструкції ділянки набережної Олександра Невського за 582 млн рублів. Тут були проблеми з опалубкою, за яку просили в 25 разів більше, ніж планував замовник. Дійшло до кримінальної справи та суду, однак арбітражний суд не знайшов порушень.

Аж тут дійшло до наступної ділянки набережної. Кілька підрядників відмовились її робити через поганий проект реконструкції. У лютому 2022 року Росія напала на Україну, а в березні дозволила місцевій владі своїх регіонів обирати підрядників без тендерів. Видання «Новгород.ру» іронізує:

«У нас у регіоні, треба сказати, і з торгами непогано виходило роздавати контракти тим, хто зручний, але зараз це виявилося ще простіше. Хочеш перемогти корупцію – очоль її».

Адміністрація Вєлікого Новгорода визначила підрядника із реконструкції цієї ділянки набережної – АТ «Виробниче об’єднання «Відродження». Ціна контракту зросла на 20% – із 255 млн рублів до 317 млн рублів. Крім того, там з’явився аванс 50% від річної суми.

Фірма АТ «Виробниче об’єднання «Відродження» прикметна тим, що у 2019 році вона, ще до того, як почала працювати в області, виділила 3 ​​млн рублів на передвиборчу кампанію Юрія Бобришева. Тоді він успішно балотувався в депутати Держдуми. Вибори відбулися у вересні 2019 року, а аукціон на реконструкцію Софійської набережної фірма виграла у жовтні 2019 року.

«Як успішно все склалося, чи не так?», – запитує «Новгород.ру».

Юрій Бобришев був мером Вєлікого Новгорода у 2008-2018 роках і депутатом Держдуми від «Єдиної Росії» у 2019-2021 роках, а з 2021 року очолює Новгородську обласну думу.

Один із читачів написав у коментарях під статтею «Новгород.ру»: «прямо з бюджету фінансувати виборчу організацію едрокандидатів не можна, тому бюджетні гроші потрібно прогнати через оплату послуг із подальшим щедрим пожертвуванням від виконавця. постраждали лише городяни, але вони, як виборці, заздалегідь схвалили все».

За даними «Компромат ГРУПП», є дві фірми АТ «Виробниче об’єднання «Відродження». Одна створена у 2002 році. Вона належить Євгенії Ігоревні Букато, яку видання вважає донькою пітерського мільярдера Ігоря Букато. Друга створена у 2017 році. Засновники невідомі, а правопопередником вказана ​​перша фірма, котра належить Євгенії Букато.