Через санкції подорожчали лізингові машини за старими договорам
07.05.2022   //  

У Волгограді (РФ) місцева лізингова компанія «А лизинг» підвищила платежі за чинними угодами, бо російський Центробанк на фоні санкцій збільшив облікову ставку.

Як пише сайт «СоцИнформБюро», компанія надіслала своїм контрагентам повідомлення про необхідність укласти додаткові угоди про збільшення платежів у середньому на 9%.

Компанія у своїх листах пояснила, що керується умовами договорів, згідно з якими лізингодавець має право в односторонньому та позасудовому порядку змінити розмір лізингових платежів при зміні ставки рефінансування російським Банком більш ніж на 1,5 відсоткового пункту. Облікова ставка у лютому зросла з 9,5% до 20%, а у квітні дещо знизилась спочатку до 17%, а згодом до 14%.

У коментарі сайту підприємець Павло Дергачов заявив, що таке рішення лізингової компанії схоже на рейдерство. Адже лізингодавець змушує його платити більше, або повернути техніку.

«У момент отримання нами відповідного повідомлення про підвищення платежів ставка ЦБ справді становила 17%, однак через 2 години Банк Росії заявив про зниження одразу на 3 пункти. Таким чином мені не зовсім зрозуміла логіка фінансової організації. Тобто тепер, за всю техніку, яку в рамках розвитку свого виробництва я придбав за лізинговими контрактами, я маю платити на 10% більше. При цьому це більше кратно перевищує діючу ставку ЦБ. Лізингодавець тут не залишає мені вибору, я або відмовляюся від договору лізингу, і тоді транспортні засоби будуть повернуті, або сплачую за підвищений тариф. Ринкова вартість автомобілів зросла в середньому на мільйон рублів. Таким чином, отримавши назад автомобілі, «А лизинг» зможе перепродати їх за вищою ціною, ніж продав мені і витягти з цих угод надприбуток. Чим не рейдерство?», – прокоментував Дергачов.