80% росіян почали економити, в тому числі на їжі
07.05.2022   //  

Навесні 2022 року 80% росіян почали заощаджувати. Більшість опитаних повідомила, що економити намагається на всьому (44%), деякі – навіть на їжі, випливає з опитування сервісу «Зарплата.ру». Основними причинами називають зростання цін та страх невідомості, декому просто не вистачає коштів, передає «Сибір. Реалії» із посиланням на ТАСС.

«Більшість (44%) намагаються економити на всьому. Економлять на відпускних поїздках 13% опитаних, на кафе та ресторанах – 12%, продуктах – 9%, одязі, взутті та салонах краси – по 7%, техніці – 3%, меблях – 2%, ремонтних роботах – 2%, алкоголі – 1%», – йдеться у підсумках опитування.

Третина учасників опитування зменшила витрати на 10-20%, а 7% стали витрачати менше на 30% і більше.

Основною причиною економії 61% опитаних назвали зростання цін. Спробою більше накопичувати через страх невідомості пояснили економію 16% опитаних, ще у 8% респондентів «просто стало бракувати коштів», про проблеми із зарплатою повідомили 6%, про проблеми з роботою – 5%.

«Сибір. Реалії» відзначає, що у середині квітня Новосибірськстат підтвердив зростання цін на товари. За офіційними даними, за минулий місяць товари подорожчали у середньому на 40-50%. Зросла вартість усіх товарів, які моніторить орган статистики, але найдорожче подорожчали овочі та цукор. Самі мешканці Новосибірська повідомили редакції, що подібне подорожчання відзначили лише за два тижні березня – загалом за місяць вартість продуктів зросла ще сильніше.