В Єкатеринбурзі пустує п’ята частина торгових центрів: «З’являться челнокі, як в 90-ті»
04.05.2022   //  

В торгових центрах Єкатеринбурга через відхід іноземних брендів залишилися без орендарів біля 20% площ.

Про це пише видання Екатеринбург Онлайн.

Замінити іноземних фешн-продавців російські не можуть – ціни оренди для них високі, а орендодавці їх відмовляються знижувати. Наприклад, російська легка промисловість, як фактично вбита, не зможе відбити орендні витрати та не потягне фінансове навантаження.

«Вони не готові платити ту оренду, яку платили бренди, що займають ці площі», – розповіла гендиректор ТЦ «Європа» Марина Крупіна. За її словами, нині не спостерігається операторів, які готові відкривати якісні торговельні майданчики для товару з Туреччини, індії або Китаю.

Орендододавці ціни не знижують ще по тій причині, що ТЦ сподіваються на повернення іноземців. Адже не всі імпортні бренди оголосили про те, що остаточно залишають ринок. Ще частина брендів закрила бутіки, бо втрачені логістичні ланцюжки.

«Є великий приклад компанії Maersk, що здійснює перевезення морем до Росії. Орендарів, які працювали із цим оператором, досить багато. Це все виливається у витрати фінансові та нестачу товару», – уточнив Павло Ізотов, комерційний директор ТРЦ VEER Mall та ТРЦ DEPO.

Директор «Грінвіча» та «Пасажу» Дмитро Сарапульцев прогнозує проведення в ТРЦ ярмарок-розвалів та повернення «челноків», як у 90-ті.

«За реалізації гіршого сценарію більшість торгових центрів без підтримки просто не виживуть. Да, безумовно, з’являться чєлнокі, як в 90-ті. Вже активізувалися підприємці, ті, хто торгує зведеними групами товарів, але це не про сучасні торгові центри історія. Це буде, скоріше, деградація, ніж розвиток», – зазначив Дмитро Сарапульцев.

Нагадаємо, після введення санкцій у Самарі пустує більшість ТЦ – їх поверхи нагадують кадри з фільмів про Апокаліпсис.