В стоматклініках Кубані анестезія подорожчала на 100%, брекет-системи – на 120%
04.05.2022   //  

В Краснодарському краї послуги стоматологів за останній час в середньому  здорожчали на 15-20% через західні санкції та нестабільний курс.

Про це повідомляє «КоммерсантЪ-Кубань».

Найбільше ціни піднялися на ортодонтичне лікування. Зазначається, що деякі брекет-системи подорожчали на 100–120%, а імплантати на 100-130%. Вартість анестезії зросла більш ніж на 150%, більш ніж на 100% подорожчали маски сліпучі для зубопротезування, матеріали для професійної гігієни порожнини рота, скальпелі, шовні матеріали.

Наразі клініки Кубані шукають аналоги європейських медичних виробів на вітчизняному та азійському ринках, намагаються «тримати ціни» і коригують протоколи лікування.

«Майже 100% обладнання та 95% матеріалів у нашій клініці – імпортні», – цитує видання засновника мережі ABC Clinic, члена Європейської академії стоматології Сергія Маланьїна.

Директор мережі клінік «Народна стоматологія» Олександр Ніколенко зізнався виданню, що імпортне обладнання займає частку близько 80%, російське — не більше 20%, і це переважно просте допоміжне обладнання. Насправді російські аналоги імпортної продукції, на яку підскочили ціни, існують. Проте приватні стоматологічні клініки Кубані неохоче працюють із вітчизняними виробниками.

Представники бізнесу прогнозують зростання вартості послуг дантистів у короткостроковій перспективі, яке неминуче призведе до падіння попиту. Крім того, за їх прогнозом, може припинити своє існування певна кількість невеликих приватних зубних клінік. Найближчим часом експерти очікують падіння попиту на дорогі стоматологічні послуги на 10-15%.

Власник приватного стоматологічного кабінету в одному з райцентрів Кубані  на умовах анонімності розповів журналістам, що у березні вартість коронки металевої для пацієнтів збільшилася з 2,5 до 3 тис. руб., керамічної – з 7 до 8 тис. руб. Ціна знімного зубного протеза зросла з 18 до 20 тис. руб., пломби – з 2,3 до 2,5 тис. руб., анестезії – з 300 до 400 руб.(для переведення сум у гривні діліть приблизно на три).

Прогнозувати, як у майбутньому зміниться вартість стоматологічних послуг, експерти не беруться.