У Волгограді через відтік іноземних брендів подорожчала оренда в ТЦ для продуктових магазинів
04.05.2022   //  

У Волгоградській області РФ через санкції мережі продуктового ритейлу зменшили доходи, вони тепер змушені відмовитися від планів розширення та скорочують витрати. На це впливає і подорожчання оренди під магазини в торгових центрах.

Як ідеться в матеріалі сайту «Новости Волгограда.ру», у Волгоградській області з трьох регіональних торговельних мереж наразі працює лише одна. Інші дві –  «Радеж» та «МАН», розпродують торговельні площі у Волгограді та інших регіонах після виникнення фінансових проблем минулого року.

Федеральні мережі хоч зазнали менших проблем, втім, також розпочали скорочення. Зокрема, великий продуктовий ритейлер X5Group розформував регіональну команду розвитку федеральної мережі «Перехрестя».

Інші торговельні мережі призупиняють запуск нових проєктів і скорочують точки продажів. Основна причина – зміна економічної ситуації після накладення санкцій, зниження купівельної спроможності, проблеми з логістикою.

Ті ж ритейлери, які продовжують працювати, зіткнулися з підвищенням вартості оренди торговельних площ. Адже власники нерухомості збільшують оренду через вихід з російського ринку низки брендових мереж і, відповідно, зменшення числа орендарів.

Також торговельні мережі зіткнулись з проблемою росту оптових цін на продукти. За словами директора фірми «Тамерлан» Сергія Савонькіна, вони «змушені інвестувати в ціну», тобто стримувати роздрібну вартість, аби покупець хоч щось купував. Якщо оптові постачальники збільшують ціну на товари до 10%, то мережа може підняти роздрібну вартість лише на 2%, відтак працює собі у збиток.