У РФ більше нема міжнародних дослідження по раку і очікується зростання цін на ліки
04.05.2022   //  

Через припинення РФ участі в міжнародних клінічних випробуваннях та неадекватного курсу рубля багато пацієнтів з онкозахворюваннями можуть втратити якісне лікування, повідомляє ТГ-канал «Можемо пояснити» з посиланням на керівника фонду профілактики раку «Не даремно» Іллю Фомінцева.

«Поки що фармкомпанії не прибирають препарати з ринку, і це правильно. Погано, що в Росії припинилися клінічні дослідження, тому що значна частина пацієнтів отримувала безплатно лікування кращої якості за рахунок участі у клінічних дослідженнях. Воно стосувалося до 10% тяжких хворих. Наразі ця можливість скоротилася до нуля, міжнародних клінічних досліджень майже не залишилося», – заявив Фомінцев. Він зазначив, що велика кількість досліджень проводилася саме в Росії та в Україні.

Є й інша загроза: на думку лікаря, після травневих свят сильно зростуть ціни на препарати проти раку.

«Значна частина препаратів взагалі незамінна і немає російських аналогів, інша частина аналоги має, але для їх виробництва також використовується іноземна сировина. Формальний курс рубля, євро та долара не відображає реальних очікувань фармринку. Він закладатиме при продажу ризики за іншим курсом», — сказав співрозмовник «МО».

Хороших змін у російській онкологічній службі, на думку Фомінцева, у найближчий рік чекати не доводиться. Єдиним плюсом тут можна вважати не найшвидший і не різкий відтік лікарів за кордон. Але тільки тому, що російська медична освіта не визнається за кордоном, і її треба підтверджувати, зазначає онколог.

Фомінцев також додав, що ухвалив рішення виїхати з Росії після того, як відбув 20 діб адміністративного арешту у спецприймальнику. Фомінцев вийшов на акцію в день початку війни – 24 лютого.