Рибалки Кубані залишились без заробітку через військові кораблі РФ
03.05.2022   //  

Дрібні та середні риболовецькі підприємства Краснодарського краю та Криму втратили заробіток через неможливість вести вилов риби в Азовському морі через російську «спецоперацію». Про це повідомляє «КоммерсантЪ-Кубань».

Невеликі підприємства змушені зупинити промисел в Азовському морі та нести збитки, розповіли виданню представники галузі. Зупинили вилові дрібні та середні підприємства. Крупні фірми, що використовують рибальський флот із великих суден і спеціалізуються на промислі шпроту, встигли закінчити сезон вилову якраз перед військовою операцією.

Після скарг рибалок уряд пообіцяв надати їм компенсацію, якщо ті звільнять не більше 10% персоналу. Але гендиректор ТОВ «Чорноморська рибка» (об’єднання компаній та індивідуальних підприємців, які здійснюють рибний промисел як у Чорному, так і в Азовському морях) Анатолій Бурикін побоюється, що грошей може на всіх не вистачити, оскільки тільки в Краснодарському краї працює близько сотні компаній і підприємців, які займаються рибним промислом в Азовському морі. Механізму розподілу коштів експерти, що вивчали ухвалу, не бачать.

Представники галузі сходяться на думці, що продовження обмежень на промисел в Азовському морі у разі залишення рибалок без держпідтримки суттєво похитне економіку рибодобувних підприємств. За такого сценарію збитки не минають і великих рибопромисловців, а дрібні можуть розоритися, резюмує видання.