«Сидіть в zетландії»: казахи обурені шопінг-турами росіян в Казахстан
28.04.2022   //  

Мешканці Казахстану побоюються росту цін у магазинах через так звані «шопінг-тури» росіян до їхньої країни та критикують їх в соцмережах.

Про це  написав  сходознавець Азат Ахунов своєму матеріалі для  казанського сайту «Бизнес. Online».

За його інформацією, у казахстанських соцмережах стала вірусною новина про продаж російськими турагенціями коротких цільових турів до країн ближнього закордоння, у тому числі й Казахстану. У рамках турів пропонується шопінг у популярних брендових магазинах, які покинули російський ринок, а також придбання валюти, оформлення банківських карток всесвітніх платіжних систем. Назви турів красномовні – «За Visa в Узбекистан», «Розшукується Ходжа Насреддін», «За Zara в Казахстан».

Оскільки у росіян традиційно зарплати були вищі, жителі Казахстану висловлюють невдоволення і занепокоєння можливому росту цін. Загалом у коментарях користувачі дивуються, але вже явно рефреном звучить думка: «Це все наше! Не віддамо!», «Так вони скоро тури по продукти почнуть продавати. І тоді ціни у нас знову збільшаться… А чому Токаєв не закрив кордон? Значить, на словах він проти війни, а насправді ось вам і карти банківські, шопінги… Довго лавірувати неможливо», «Нічого їм продавати! Нехай у валянках ходять!» – цитує Ахунов дописи казахстанців.

«Наші гроші» знайшли подібні коментарі у казахстанській групі «Астана, хочу похвалить/пожаловаться» у Фейсбуці під новиною про шопінг-тури. Деякі користувачі нарікають на ймовірне здорожчання цін, інші кепкують із росіян, пропонуючи проводити «Кока-кола тури» чи «Макдональдз тури» з переглядом нових голлівудських фільмів. Є і дописи «Сидіть в zетландії , їх ніде не чекають».