Друкарі Пскова скаржаться на дефіцит фарб з ЄС і турків, які продають їх вдвадорога
28.04.2022   //  

Через санкції проти Росії за напад на Україну друкарям Псковської області не вистачає фарб і комплектуючих до друкарських машин. Про це пише «Псковська стрічка новин»

На складах друкарні «Псковське відродження» фарб залишилося на три місяці звичайної роботи. Вона друкує районні газети і ділову поліграфію. Однак у вересні вибори в міську думу, тому влітку друкарські машини запрацюють інтенсивніше, а фарби закінчаться швидше.

Директор Павло Левенков каже, що останні машини з німецькими фарбами прийшли минулого тижня і все.

«Постачальники намагаються розділити залишки, щоб усім дісталося потроху. Проблема в тому, що фарби ніхто особливо не тримав на складах, вони завжди були в наявності. Це як сім’я не тримає вдома місячний запас хліба».

Підприємство згадало про фарби з Індії, якими колись користувались, але санкції ускладнили морські перевезення. Китай теж не варіант, бо Росії не вистачає вагонів.

«В одного з наших постачальників контейнер із Китаю вийшов у грудні, ще не прийшов, давно стоїть десь під Саратовом. Іде переорієнтація на Туреччину, це автомобільні перевезення. Але дорожче. У Німеччині фарба коштує 3,5 євро за кілограм, а турки пропонують по 6 євро. Не вірю, що турецький робітник отримує в рази більше від німецького, це спекулятивний фактор. Ми згодні брати за такою ціною, але на складах фарби зараз немає, відвантажувати в Росію нічого», – розповідає Павло Левенков.

Під санкції потрапили також друкарські машини та комплектуючі. За словами Левенкова, їх неможливо ввезти, навіть якщо захотіти. Машини випускає Німеччина і трохи Японії, а Китай – тільки витратники до них.

«Якщо у кого-то щось серйозно ламається, як будуть вирішувати – невідомо. Є проблема з картонами для упаковок. По деяких позиціях заміни немає, наприклад, за складними лаками і фарбі для харчової упаковки, яка не мігрує на продукти. Ми потрапили у шторм, серйозний і суворий. Хтось випливе, хтось ні».

Заступник директора рекламної агенції з власним виробництвом «ProfMarker» Ірина Іванова відзначає зникнення вінілу і самоклеючих кольорових плівок. Те, що зосталось, подорожчало. Щось уже вдвічі. Плюс продавці встановлюють для росіян свій курс валют. Наприклад, євро в друкарському бізнесі коливається близько 120 рублів (для переведення суми у гривні діліть приблизно на три).

«Раніше були відстрочки з платежів, а тепер треба сплатити рахунок того ж дня, коли його виставили. Ціни змінюються щодня».

Тому псковські друкарні та рекламні агенції повідомляють про зростання цін на свою продукцію на 10-20%.

«Ми вдвічі підняти ціну для покупців не можемо, як вона піднялася для нас, інакше втратимо всіх клієнтів. Вже є ті, хто розвертається та йде, коли дізнається вартість, наприклад, адресної таблички. З трьохсот рублів вона виросла до чотирьохсот. Ми змушені ціну підняти, інакше зачинимо двері, і взагалі не будемо працювати. Намагаємось триматися до останнього. Не для того будували бізнес, щоб наразі все зруйнувати. Але доведеться далі піднімати ціни», – попереджає Іванова.