Наслідки санкцій у будівельному секторі: ціни на матеріали та обладнання зросли до 70%, низка будівництв заморожується
27.04.2022   //  

Будівельні та оздоблювальні матеріали, інженерне обладнання, необхідне для будівництва будівель, суттєво подорожчали чи зовсім зникли з ринку, і така ситуація призводить до замороження низки будівництв. Про це пише російський «Forbes».

У забудовників з’явилися відразу кілька проблем, пов’язаних із будматеріалами та обладнанням. Перша з них – підвищення цін. За даними Росстату, у березні будматеріали подорожчали на 10%, проте опитані Forbes учасники ринку називають куди більші цифри. За даними компанії Pridex, з 1 лютого по 31 березня будівельні матеріали подорожчали на 29%, оздоблювальні – на 48,5%, інженерне обладнання – на 43%.

«Ми фіксуємо зростання вартості будівництва житла на 25-35%», – нарікає директор з управління проектами «Піонер» Вадим Фадєєв.

«З лютого 2022 року вартість будівництва складів зросла на 25%», — зазначає виконавчий директор Radius Group Захар Вальков.

При цьому причини зростання вартості будматеріалів у кожній конкретній позиції відрізняються. Наприклад, за словами експертів, матеріали, які виробляються в Росії, дорожчають через зростання витрат у виробників, логістики, що ускладнилася, і ажіотажного попиту з боку забудовників.

«Зростання попиту не може не позначитися на ціні: продукція з Китаю вже подорожчала приблизно на 20% у валюті», — каже комерційний директор Pridex Олександр Алейніков.

«Ситуація з постачанням обладнання, будматеріалів змінюється щодня, постачальники намагаються повністю себе убезпечити: працюють лише за авансовими платежами, не фіксують ціни. Ми замовляємо ліфт за однією ціною, доки він до нас доїжджає, його ціна може зрости в рази», — нарікає заступник гендиректора девелоперської компанії «Уністрой» Іскандер Юсупов.

Інженерне обладнання, що забезпечує життєдіяльність житлових та комерційних будівель, стало навіть більшою проблемою, ніж будматеріали, кажуть опитані експерти. Якщо матеріали просто подорожчали, обладнання не тільки в рази зросло в ціні, а й стало недоступним. Пошук аналогів ускладняється тим, що проекти часто робляться з урахуванням особливостей конкретного виробника.

«Ми відзначаємо сьогодні подорожчання інженерного обладнання загалом у півтора рази для проектів нерухомості у різних сегментах – і саме його торкнувся дефіцит пропозиції», – каже головний інженер проекту Clancy Engineering Михайло Малигін.

За даними Pridex, найбільш в ціні піднялися трубна розводка та фітинги зі сталі (57%), а також системи кондиціювання (55%). Крім того, поточна ситуація серйозно зачепила кабельну продукцію (від 40% до 70% залежно від виробника), інженерні та електроінструменти (41%), а також насосні системи (40%).

«Дефіцит сьогодні спостерігається в інженерному устаткуванні, зокрема в холодильному, насосному устаткуванні, в електриці, автоматиці. Це все від європейських виробників. Більшість запасів цього обладнання на ринку вже розкупили. Те, що залишилося, а також те, що було завезено в період різкого стрибка іноземної валюти, значно зросло в ціні через падіння рубля, проблеми з логістикою та дефіцитом», — додає директор з девелопменту компанії «Мультіколд» Нозім Хасанов.

Окремою проблемою є ліфти – після припинення поставок такими компаніями, як Otis, KONE, Schindler і ThyssenKrupp питання пошуку альтернативних варіантів стоїть особливо гостро.

«Якщо говорити про складську нерухомість, дефіцитною може виявитися система вентиляції. Це, в свою чергу, може призвести до проблем з монтажем опалювальної установки, оскільки ці системи взаємопов’язані. На російському ринку, безумовно, можна знайти аналоги імпортним товарам у цьому сегменті, але комплектуючі для систем все одно поки що виробляються закордонними компаніями», – зазначає Малигін із Clancy Engineering.

За даними видання, зростаюча собівартість будівництва призвела до того, що планові прибутки забудовників зменшилися вдвічі, і це не зможе не вплинути на навантаження для споживачів.

Терміни будівництва теж перебувають під загрозою через ситуацію з будматеріалами та обладнанням. Крім того, з березня в ЗМІ неодноразово з’являлися прогнози, згідно з якими низка будівництв у ситуації, що склалася, може бути заморожена. Наприклад, у Нижегородській області планується заморозити чотири будівельні проекти

«Заявлений обсяг введення офісної нерухомості за підсумками року може скоротитися більш ніж на 50%», — каже керівник департаменту оцінки та аналітики Stone Hedge Христина Недря.