Україна знищила 2-річний запас танків Росії
26.04.2022   //  

Втрата Росією зброї на Україні у поєднанні з жорсткими санкціями Заходу на довгі роки обмежать її військову міць та прибутковий експорт озброєнь.

Деніел Майклс та Метью Лексмур, «The Wall street journal» (публікуємо зі скороченнями)

Перед війною в Росії було близько 3000 важких танків, які цінувалися за поєднання смертоносної гармати з надійним захистом та здатністю долати пересічену місцевість. Україна розпочала війну, маючи близько 850 танків. Жодна із сторін не повідомила, скільки танків вона втратила.

Росія втратила понад 3000 одиниць великої техніки в боях, згідно з Oryx, системою відстеження розвідданих. До них входять понад 500 основних бойових танків, 300 бойових броньованих машин, 20 реактивних винищувачів та 30 вертольотів.

Це найбільша кількість танків, знищених за такий короткий період із часів Другої світової війни.

За словами Марка Канціана, старшого радника Центру стратегічних та міжнародних досліджень, аналітичного центру у Вашингтоні, в останні роки Росія виробляла близько 250 танків та 150 літаків на рік. Це означає, що українські сили за два місяці знищили танки, вироблені в Росії як мінімум за два роки.

США вважають, що Росія загалом втратила приблизно чверть бойової сили, яку вона на початку вторгнення в Україну, заявив минулого тижня високопоставлений представник Пентагону.

На даний момент російські сили вторгнення можуть поповнювати запаси з величезних запасів техніки, тому виснаження навряд чи швидко вплине на перебіг війни. Списки офіційної техніки Росії включають десятки тисяч одиниць військової наземної техніки. Але багато хто з них вимагає обслуговування або ремонту, а більша частина, швидше за все, не працює і може бути використана тільки як запасні частини, кажуть аналітики, які стежать за російською армією. Скільки старих машин реально можна розгорнути, невідомо.

Якщо війна затягнеться на місяці, споживання та знищення російської техніки у поєднанні із західними фінансовими санкціями та експортними обмеженнями завадять Москві забезпечити війська більш якісним спорядженням, вважають аналітики.

“Справжнє випробування для галузі щодо ресурсів, що вводяться, ймовірно, відбудеться в найближчі місяці або наступного року”, оскільки запаси компонентів з санкційним вмістом виснажуються, а в Росії закінчуються мікросхеми іноземного виробництва, які зараз використовуються в більшій частині військової техніки, – сказав Томас. Мальмлоф. старший військовий аналітик Шведської агенції оборонних досліджень.

Проблеми оборонного виробництва, що вдарили по експорту, послаблять російську економіку, яка постраждала від безпрецедентних санкцій. Росія є другим за величиною експортером зброї у світі після США, і зброя є одним із найбільших експортних товарів Росії, крім природних ресурсів, які домінують в економіці країни. Росія експортує зброю більш ніж у 45 країн, і з 2016 року на її частку припадає близько 20% світових продажів зброї.

Санкції перешкоджають навіть тому російському оборонному експорту, який не залежить від іноземної сировини, через санкції, накладені на російську банківську систему. Державний виробник озброєнь «Алмаз-Антей» заявив минулого місяця, що не може отримати від клієнтів, включаючи Індію та Єгипет, близько 1 мільярда доларів як оплату, і закликав російський уряд допомогти військовим компаніям, розробивши системи для обробки закордонних транзакцій.

У березні найбільший російський виробник танків Уралвагонзавод заявив, що звільняє деяких робітників. Представник його профспілки заявив, що підприємство, яке перебуває під санкціями США та Європи, бореться з нестачею деталей для компонентів, таких як картриджні підшипники, які воно більше не може закуповувати у постачальників у Швеції та інших країнах через санкції.

Росія не змогла запустити в масове виробництво деякі з найпередовіших і широко розрекламованих нових систем озброєння, у тому числі реактивні винищувачі Сухого, танк Т-14 «Армата» і літак далекого радіолокаційного виявлення А-100. Затримки пов’язані з виробничими проблемами та санкціями, повідомляють російські ЗМІ.

Бойові дії Росії, крім виснаження її арсеналів, можуть зашкодити експортним продажам. Великомасштабне знищення українськими військами російської військової техніки з використанням сучасних західних безпілотників, артилерії та переносних ракетних установок підриває репутацію озброєнь Москви, заявив Скотт Бостон, старший військовий аналітик Rand Corp.

«Коли показують, що їхня зброя гине, виникає загальна думка, що, можливо, це обладнання не таке вже й добре», — сказав він.

Оригінал публікації