У Красноярську авто їздять на зношених шинах через подорожчання нових в 2-3 рази
25.04.2022   //  

Різкий стрибок цін на шини напередодні зміни зимової гуми на літню змусив багатьох автомобілістів Краснодарського краю перейти на використання б/у шин, або взагалі відмовитися від їх заміни.

Автовласник Андрій розповів кореспонденту NGS24.RU, що його обурює ріст цін, але брати все рівно доведеться.

«Зайшов на сайт одного із магазинів, подивився на ціни, і вони мене, м’яко кажучи, шокували. Шукав Tigar UHP 215/45ZR17, за одну шину ще в серпні 2021 року я б віддав 4400 рублів (для переведення цін у гривні ділять на 3), зараз ціна – 8380 рублів. Колеса подорожчали майже вдвічі, але брати все одно доведеться. На початку лютого я дивився зимові шини Michelin x-ice north 4 185/65 R15, вони коштували 5,5-6 тисяч рублів, зараз – 7665 рублів», – розповів він.

Інший автовласник, Артем, розповідає, що купівля літніх шин йому обійдеться на 10 тисяч рублів дорожче. Восени 2020 року за комплект Toyo NanoEnergy3 185/60 R15 він заплатив 11 500 рублів при максимальному ціннику 13 тисяч. Зараз шини коштують 24 тисячі рублів за комплект.

Продавці констатують, що через підняття цін на сировину у ціні піднялися не тільки імпортні ціни, а і російські також. Тому люди намагаються купити щось подешевше, наприклад російський Cordiant або китайські чи корейські марки – вони дещо дорожчі за російські марки, але дешевші за європейські.

Ті, хто не мають грошей на нові, або продовжують їздити на зношених шинах, або купують б/у з рук чи в сервісах.

«Нова гума є нова гума. Гірше, коли люди приїжджають на зношених колесах, таких, на жаль, багато. Багато хто намагається заощаджувати на гумі через безвихідь, але це було завжди. Люди купують б/у гуму з рук або в сервісах і докочують», – каже шиномонтажник Сергій.

Не зважаючи на ціну попит на шини був у березні. Тоді розкупили марки Bridgestone (Японія), Dunlop (бренд американської компанії Goodyear Tire and Rubber Company), яких через призупинення постачання залишилось дуже мало. У квітні попит впав, красноярці докочують старі шини.

Бренди Michelin та Bridgestone пішли з російського ринку. Деякі, наприклад Nokian, залишились. Також тимчасово повернувся Continental.