Калінінградський ресторатор: Зникла сьомга, майже нема чайових, а усіх «накриє» восени
25.04.2022   //  

У великих ресторанах Калінінграда (РФ) за останні місяці страви подорожчали в середньому до 7%, хоча подорожчання продуктів сягає до 80%. Про це виданню «Клопс» розповів співвласник мережі Britannica Project Максим Здрадовський.

«Ми скоригували на 5-7%. Втратили у прибутку, але це той мінімум, який ми можемо собі дозволити. Наші колеги-конкуренти зробили те саме. Нам потрібно далі піднімати ціни, але ми на це не пішли. Хоча підвищення продуктів сягає 80% за деякими позиціями. Щоб залишитися в попередній економіці, треба підняти ціни на 20-30%», — зазначив Здрадовський.

Щодо меню, то воно, за словами фахівця, не скоротилося, а видозмінилося. Шеф-кухарі шукають заміну дорогим продуктам або тим, що складно привезти з-за кордону.

«Зникла сьомга, з’явилася кета. Найближчим часом щось або зникатиме, або дорожачатиме — це те, що пов’язане з імпортом. Сьомга пішла в такі космічні ціни, що просто немає сенсу її подавати гостям», — розповів Здрадовський.

За його спостереженням, чайових калінінградці стали залишати менше. Це, на його думку, сталося з технічних причин після відключення платежів через системи Google Pay і Apple Pay.

За прогнозами ресторатора, кількість відвідувачів знизиться восени, коли туристи поїдуть, а місцеві їх уже не замінять.

«Йде падіння економіки досить велике, це очевидний факт, ми відчуємо це лише восени. Мої гості-підприємці планують скорочувати персонал у зв’язку з різними подіями. Ми маємо багато компаній, які працюють на імпорті. Ми на цьому ринку не відчуємо падіння до осені, тому що споживачі, що вибувають, будуть заміщені туристами цього літа. Але восени нас усіх накриє. Планую падіння показників на 20-30%», – каже бізнесмен Здрадовський.