В Красноярську Сбербанк масово відмовляє в погодженій іпотеці, люди не можуть повернути мільйони завдатків
22.04.2022   //  

Мешканці Красноярського краю втратили великі гроші в угодах із купівлі житла в іпотеку від державного «Сбербанку». Після початку «спецоперації» банк почав відмовляти в укладанні погоджених іпотечних угод, під які люди внесли мільйони завдатків.

Історії невдах розповіло видання «Красноярськ онлайн».

Анастасії Фесенко з Норильська у лютому «Сбербанк» схвалив іпотеку 3,8 млн рублів під 10,8% на 30 років із щомісячним платежем 35 тисяч рублів. У березні жінка заплатила 300 тисяч рублів застави продавцю та витратила 230 тисяч на ремонт квартири. Ще в 35 тисяч обійшлись послуги ріелтора. В’їхавши у квартиру документи на купівлю-продаж вона не отримала.

А за два дні до операції їй зателефонували із банку з повідомленням що анульовують іпотеку та надіслали повідомлення «Ви відмовилися від іпотеки, звертайтеся до нас знову».

«Я дзвонила, цікавилася, чому в такій формі, але там марно вже було розмовляти. Ми писали звернення до банку, мені сказали, що якщо неповнолітніх дітей немає в угоді, ви пролітаєте. (…) Наразі продавець на контакт зі мною не йде, спілкується лише з ріелторами», – розповідає Анастасія.

Жінка додає, що знає людей, які в ситуації з відмовою по іпотеці давши завдаток втратили 1,5 млн рублів.

«Ці люди збираються позиватися до банку», – каже жінка, проте сама йти до суду не збирається. 

Красноярець Юрій подав заявку на іпотеку 18 лютого. «Сбербанк» схвалив 3 млн рублів під 11,8% річних. Про те, що він «відмовився від угоди» дізнався 29 березня, коли вже підшукав собі квартиру.

Подібні повідомлення від банку отримали тисячі позичальників по усій країні, які подали заявку на іпотеку перед початком російського вторгнення в Україну. Після введення санкцій ринки втратили стабільність, а деякі банки припинили надавати іпотеку. Центробанк підняв ключову ставку з 9 до 20%, за нею підтягнулись ставки за споживчими кредитами та іпотеці.

Ошукані заявники звертались до прокуратури та Адміністрації Президента, звідки їх відправили до Центробанку, який пояснив відмову у кредитуванні своїм правом комерційної організації самостійно приймати такі рішення.

У квітні російські банки почали знижувати ставки з іпотеки на первинному та вторинному ринках, які зараз варіюються від 16,9 до 18,55% та вище. Рієлтори очікують на нове зниження ключової ставки і відсотків для житлового ринку.

Раніше видання повідомляло про зниження інтересу до вторинного житла та іпотеки під 20% річних у Тюмені та переплату по кредиту, яка з квітня подорожчає на 160% і тепер вдвічі більша за його суму.