Соцопитування у РФ: міф про 71% підтримки нападу на Україну – це фейкова маніпуляція Кремля
21.04.2022   //  

Скорочений переклад статті Максима Алюкова у «Opendemocracy«

Опитування, проведене 3 березня ВЦІОМ  – організацією, підконтрольною російській владі – показало, що 71% респондентів «підтримують рішення провести спеціальну військову операцію Росії в Україні». Подібні дані зібрав і ФОМ, ще один підконтрольний державі інститут вивчення громадської думки: за їхніми даними від 3 березня, «рішення про проведення військової операції» вважають вірним 65% респондентів. Приватне незалежне дослідницьке агентство «Русское поле» повідомило, що 58% респондентів підтримують «військові дії з боку Росії на території України» (опитування було проведено 26-28 лютого).

Запитуючи респондентів, що вони думають про війну, ВЦВГД та ФОМ назвали війну «спеціальною військовою операцією» або «військовою операцією», що є пропагандистським кліше та евфемізмом, широко повторюваним у підконтрольних режиму ЗМІ. Цей термін використовується для зменшення радикального характеру вторгнення. Компанія «Російське Поле» використала фразу «військові дії».

На відміну від ВЦВГД та ФОМ, «Російське поле» використало п’ять варіантів відповіді на питання про підтримку «військових дій». За допомогою цього методу вдалося виявити прихильників і критиків режиму, які «виразно схвалюють» або «виразно не схвалюють» російське вторгнення (37,6% та 23%). Однак результати вказують і на існування великої групи менш рішучих респондентів, які «швидше схвалюють» або «швидше не схвалюють» вторгнення (21,2% та 11%). Саме вони найбільше вагаються в думках і схильні до пропаганди в новинах і впливу маніпулятивно сформульованих питань у опитувальниках полстерів.

В автократіях громадяни часто бояться відповідати на будь-які питання соціологів, не кажучи вже про питання політики. Це породжує спотворення, відоме як ефект соціальної бажаності — громадяни брешуть про свої реальні уподобання, що завищує результати опитування.

Це завищення добре демонструє опитування ВЦВГД від 22 лютого 2022 року про рішення Путіна визнати незалежність ДНР/ЛНР: 73% респондентів підтримали визнання. І тут особливо важливі формулювання. Питання ВЦВГД було сформульовано так: «Скажіть, будь ласка, рішення Президента про визнання незалежності Донецької та Луганської Народних Республік ви підтримуєте чи ні?».

Найважливіша частина питання – про думку самого респондента – прихована за довгою преамбулою про рішення Путіна. Таке формулювання потрібне для того, щоб нагадати тим, хто не погоджується з цим рішенням, що вони проти російського президента – а це ризикована позиція в авторитарній країні.

Нинішня хвиля репресій у Росії набагато сильніша і найпомітніша за всіх колишніх – на сьогоднішній день через участь у протестах було затримано майже 13,609 людей, заблоковано 26 ЗМІ. Це робить ефект соціальної бажаності набагато вірогіднішим. Преамбула у питаннях опитування ВЦВГД та ФОМ, ймовірно, спотворює результати на користь режиму, нагадуючи респондентам про можливі наслідки незгоди.

В автократіях люди можуть прагнути приховувати свою думку і давати відповіді, що схвалюються, побоюючись зіткнутися з репресіями або відхилитися від консенсусу. Вони також можуть відмовитися відповідати на питання соціологів, тому що відчувають страх або сприймають опитування як інструмент уряду. Таким чином, у вибірках соціологічних опитувань частка людей, які схвалюють державну політику, може бути вищою, ніж насправді.

Як каже Соколов: «Якщо ви молодші за 30 років, живете у великому місті, маєте вищу освіту і не дивіться телевізор, ймовірність того, що ви не підтримуєте дії російських військових, становить 80%». Про політичні уподобання прихильників режиму ми багато знаємо з попередніх досліджень. Вони схильні розділяти радянську ностальгію і бачити в Путіні людину, яка успішно вивла країну з політичного та економічного хаосу 1990-х, і відчувати емоційну прихильність до режиму.

Роздуті результати опитувань можуть бути використані режимом як свідчення підтримки з боку широкого загалу та як сигнал еліті, щоб запобігти відступництву.

З соціальної психології відомо, що часто використовують реакції інших на проблему як підказки на формування власної думки. Попередні дослідження показали, що ставлення російських громадян до режиму та його дій значною мірою визначається тим, що вони вважають переважним у суспільстві консенсусом.

Автократи це розуміють, і саме тому російські державні ЗМІ широко висвітлювали недавні результати опитувань, проведених підконтрольними уряду ВЦВГД та ФОМ. Ці результати показують невірну картину реального розподілу політичних переваг між самими громадянами Росії і підштовхують тих, хто не має певної думки, зайняти позицію влади, а критиків режиму спонукають приховувати свої переваги.

В інтерв’ю oDR соціолог Олексій Тітков підсумував роль опитувань у путінській Росії: «Олександр III говорив, що в Росії тільки два союзники – армія і флот. У сьогоднішній Російській Федерації теж залишилося тільки два союзники: ракетні війська з одного боку, і ФОМ з ВЦВГД – з іншою».