У Новосибірському держуніверситеті засудили війну проти України і закликали до негайного виведення росармії
20.04.2022   //  

Понад триста осіб, пов’язаних із Новосибірським державним університетом (НДУ), підписали петицію проти війни в Україні – підписи поставили колишні та нинішні співробітники університету, а також студенти та випускники, повідомляє ngs.ru.

«Ми – студенти, випускники, викладачі та інші співробітники Новосибірського державного університету – рішуче засуджуємо війну, яку російська держава розв’язала на території України 24 лютого 2022 року, і висловлюємо підтримку українському народу. Для цієї війни немає розумних підстав, у ній уже загинули тисячі українських і російських військових та мирних жителів України, і з кожним днем ​​бойових дій жертв стає дедалі більше. Війна вже призвела до численних злочинів проти мирних жителів України, які слід розслідувати. Винні у цих злочинах мають бути покарані. Російська держава має негайно припинити війну, а російська армія має залишити територію України», – йдеться у зверненні на спеціально створеній для нього сторінці, передає «Сибір.Реалії».

Станом на 19 квітня у списку тих, хто підписався, було вже 346 підписів, 290 з них — публічні. Видання ngs.ru вибірково перевірило кілька відкритих підписантів в соцмережах – і там справді були посилання на петицію. Реальність своїх підписів редакції ngs.ru підтвердили дві особи зі списку: один із викладачів університету та колишній випускник.

У тексті петиції сказано, що «сторінка не має відношення ні до адміністрації НДУ, ні до офіційних об’єднань випускників НДУ».

В самому НДУ заявили, що не заперечують право кожного висловлювати свою думку.

«Університет є науково-освітньою організацією, яка не виключає можливості існування різних політичних поглядів і не заперечує право учнів та співробітників висловлювати свою думку з того чи іншого питання у легітимній формі, тобто з дотриманням російського законодавства», – повідомили в університеті.

Новосибірський державний університет є одним із найбільших національних дослідницьких університетів Росії. Нині до складу університету входять 6 факультетів, три інститути і 110 кафедр. Загальна кількість студентів – понад 7 тис. осіб, викладачів – понад 2 тис. осіб, випускників – понад 45 тис осіб.