Російські вчителі чинять супротив методичці Кремля про гібридну війну Заходу та війну проти України
19.04.2022   //  

Викладач школи в Нерюнгрі (Сибір, РФ) Андрій Шестаков відмовився викладати своїм учням спущену зверху методичку про напад Росії на Україну та ворожі дії Заходу. Натомість він вивалив її до групового чату WhatsApp, розповів своїм учням про «неточності» у цій методичці, звільнився з роботи та був оштрафований судом за дискредитацію російських збройних сил, повідомляє «Reuters«.

Шестаков пояснив, що в матеріалах стверджувалося, що Україна була винаходом більшовицької комуністичної Росії, а в підручниках історії обговорювалася історія України, яка сягає глибини століть.

Зміст методички Кремля

У навчальному посібнику, який отримав Шестаков, зазначено, що він призначений для учнів віком від 14 до 18 років. Він містить докладні плани уроків для вчителів, посилання на відеозаписи виступів президента Путіна та короткі фільми, що ілюструють уроки.

Згідно з навчальними матеріалами, Захід веде інформаційну війну, щоб спробувати настроїти громадську думку проти правителів Росії, і що всі росіяни мають твердо протистояти цьому.

У плані уроку пояснюється, що Росія вела культурну війну проти Заходу, який зруйнував «інститут традиційної сім’ї» і тепер намагається нав’язати свої цінності Росії.

У ньому йдеться, що з моменту розпаду СРСР Україна вела антиросійську політику. «Були нападки на російську мову, фальсифікувалася наша спільна історія, перетворювалися на героїв військові злочинці та злочинні угруповання часів Другої світової війни», — йдеться у документі, в якому йдеться про українських націоналістів, які уклали союз із Німеччиною під час тієї війни.

Інший урок говорить про те, що Захід застосовує «гібридну війну» — суміш пропаганди, економічних санкцій та воєнного тиску — щоб спробувати перемогти Росію, розпалюючи внутрішній конфлікт. «Саме тому нас закликають на несанкціоновані демонстрації, підбурюють порушення закону, намагаються залякати», — йдеться в ньому.

«Ми не повинні піддаватися на провокації», – йдеться у документі.

Модулі включають гру, в якій учням дається 15 секунд, щоб вирішити, чи є твердження істинним чи хибним. В одній із заяв говориться: «Організація протестів, провокації влади та масові заходи — ефективний спосіб вирішення гібридного конфлікту». Відповідно до керівництва до уроку, правильна відповідь – «брехня».

Супротив продовжується

Суд оштрафував Шестакова на 35 000 рублів (близько $420) 18 березня за дискредитацію російських збройних сил після того, як він повторно розмістив в Інтернеті відеозаписи інтерв’ю з російськими солдатами, захопленими в Україні.

Агентство Reuters виявило повідомлення в соціальних мережах школи в Самарі на Волзі та школи в Мінусинську на півдні Сибіру, ​​що показують слайди з тих самих презентацій.

Данило Плотніков, вчитель математики з Челябінська, розповів Рейтеру, що його начальство попросило його викладати аналогічний контент, але з іншого навчального пакета, ніж той, який отримав Шестаков. Тетяна Черненко, вчитель математики з Москви, сказала, що колеги з інших шкіл розповіли їй, що їх просили викладати такі модулі, але в її школі їх не викладали.

Вчителі, з якими розмовляв Рейтер, сказали, що у деяких регіонах та школах уроки даються важче, ніж у інших. Жоден із п’яти вчителів не сказав, що чув про випадки, коли вчителям явно наказували викладати модулі. Вони сказали, що це оформлялося як прохання чи рекомендація школи чи регіональних органів управління освітою.

Деякі сказали «ні» і не зіткнулися з наслідками, сказав Данило Кен, голова незалежної профспілки вчителів під назвою «Альянс вчителів». Інші не вчили уроків, а говорили начальству, що вони мають, сказав Кен. Він додав, що відмова була ризикованою, оскільки вчителі не знали, чи будуть їх директори змушувати їх звільнятися.

Кен сказав, що його профспілка щотижня отримує звістку від півдюжини вчителів, які кажуть, що звільняються, бо не хочуть просувати лінію Кремля. Агентство Reuters не змогло перевірити це незалежно.