РФ відмінила переекспертизу проектів при заміні обладнання на російське або китайське
18.04.2022   //  

Уряд РФ дозволив не проводити повторну державну експертизу проектів при заміні обладнання на російське або китайське, якщо вартість будівництва збільшується не більше, ніж на 30% та 100 млн рублів. Про це повідомив портал «Сектор Медіа».

Раніше при заміні обладнання на російський чи азіатський аналог треба було проходити повторну держекспертизу. Однак 14 квітня вступила в дію постанова Кабміну РФ, яка спрощує цю процедуру. До кінця року можна вносити зміни до проектної документації без проведення повторної експертизи у разі, якщо кошторисна вартість будівництва збільшується не більше ніж на 30% та при цьому не більше ніж на 100 млн рублів.

Якщо ці показники перевищені, то експертизу буде проведено в спрощеному порядку.

Зміни пояснили тим, що будівельники РФ змушені швидко шукати нових постачальників матеріалів та обладнання в умовах санкцій проти Росії за напад на Україну, коли іноземні виробники пішли з російського ринку або призупинили роботу на ньому через труднощі з логістикою. А це впливає на терміни будівництва та здавання об’єктів в експлуатацію.

Раніше «Сектор Медіа» писав, що в Росії її майже всі будівельні вимоги переведуть до добровільних, що може стати загрозою для якості та безпеки об’єктів. Віце-президент Спілки московських архітекторів, професор МАРХІ Михайло Хазанов казав, що через відсутність нормативів забудовники самі ухвалюють рішення, якою буде квартира: вони можуть спроектувати вітальні менше 3 кв. м, будувати будинки «вікно у вікно» тощо.

Нагадаємо, уряд РФ дозволив учасникам держзакупівель отримувати авансом до 90% від ціни угоди. А влада Псковської області дозволила собі проводити закупівлі без тендерів.