Російські олігархи мають 20% найбільших яхт світу – більше тільки у персидських шейхів
17.04.2022   //  

Через санкції на російського іолгарха Усманова Німеччина арештувала найбільшу яхту у світі “Ділбар” ціною в 600 мільйонів доларів.

За оцінками галузевого видання Superyacht Times, на частку російських власників сьогодні припадає 9% із 2000 світових супер’яхт завдовжки не менше 40 метрів. У категорії понад 80 метрів росіяни володіють п’ятою частиною зі 153 суден, поступаючись лише покупцям із країн Перської затоки, повідомляє «Financial times».

Найбільша у світі за обсягом супер’яхта 168-метрова Dilbar, за даними Мінфіну США, належить Алішеру Усманову – близькому до Путіна олігарху, що перебуває під санкціями.

Дослідницька компанія Boat International повідомляє, що на частку російських покупців припадає близько 3,9 млрд євро із сукупного глобального портфелю замовлень у розмірі 35-40 млрд євро. У ньому йдеться, що італійські верфі будують найбільше суперяхт для російських клієнтів, 60 перебувають у стадії будівництва, за ними слідують Нідерланди та Туреччина.

Деякі компанії адаптували свій маркетинг до переважання вітчизняних покупців. Один із представників галузі описав захід, організований будівельником суперяхт: «Нас запросили туди, і говорили лише двома мовами: російською та англійською. Усі розваги на заході були організовані Російською філармонією». Веб-сайт виробника яхт Italian Sea Group, що базується в Каррарі, Італія, доступний російською мовою поряд з італійською та англійською.

Російські покупці відомі своїм особливо дорогим смаком. Крім саун, вертолітних майданчиків і навіть підводних човнів вони просять ультра-розкішну фурнітуру, включаючи рідкісне тропічне дерево, особливу шкіру і крани з чистого золота.

«Вони на один щабель нижче саудівців», – сказав один брокер.