Не покарали мешканку Липецька (РФ), яка в рюкзаку несла плакат із гаслами проти війни
13.04.2022   //  

7 квітня у Липецькому обласному суді (РФ) поставили крапку у справі з дівчиною, у якої в рюкзаку  знайшли плакат із гаслами проти війни. Про це написала «Комсомольська правда».

У березні на липчанку Анастасію завели адміністративну справу за статтею «Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил РФ з метою захисту інтересів РФта її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки». Покарання – штраф від 30 до 50 тис рублів. Але Совєтський районний суд Липецька припинив справу, тому що не знайшов у її діях складу злочину.

Капітан поліції, який склав протокол, не погодився із цим і подав апеляцію. Згідно з матеріалами справи, співробітник органів вважав, що зміст плакату дискредитує Збройні сили Росії.

Анастасія прийшла разом із адвокатом. Вона, як і в суді першої інстанції, заперечувала свою провину, стверджуючи, що плакат весь час був у рюкзаку, і вона його не діставала.

«6 березня я збиралася на акцію, – розповіла липчанка. – Коли їхала в автобусі, передумала у ній брати участь. Але вирішила зайти до «Меркурія» на площі Перемоги, купити подарунки до свята. Я зупинилася біля будівлі і через якийсь час до мене звернулися поліцейські. Спочатку попросили надати документи, а потім пройти з ними до машини. Я показала вміст кишень та рюкзака, в якому був плакат».

Дівчина уточнила, що до того часу плакат не розгортала, а зробила це лише після затримання перед співробітниками правоохоронних органів.

Апеляція стала на бік липчанки. Постанову суду першої інстанції визнали законною та обґрунтованою. А у задоволенні апеляційної скарги відмовили.

В місцевих ЗМІ жваво обговорювали цю новину:

«Скоро будуть травневі свята з традиційними демонстраціями та гаслами “М*Р – ТР*Д – М*Й”. Поліція теж людей буде хапати?»

«Дівчині пощастило, попався гарний розсудливий адвокат»

«Пристойний суддя в нашій країні знайшовся. Не став засуджувати за мыслепреступление»

«Миру, Мир, войны не нужно, вот девиз отряда Дружба. Ну і спробуйте мене звинуватити! Чи в нас була б людина, а стаття знайдеться?

«Як вкрадену річ знайти, так менти відмовні ліплять…»

«Звідки поліцейські знали, що у дівчини в сумці? Вони ж не ясновидці? Чому вони вирішили, що напис «Ні війні» – це дискредитація ? На плакаті не зазначено, про яку саме війну йдеться»

«А за думки судити також можна?»

«Поліцейських треба в сищики направити з їх нюхом – наскрізь бачать, що у когось у сумках заховано»