Дефіцит ліків у РФ: паніка через припинення поставок
13.04.2022   //  

Росіяни шукають препарати в аптеках всієї РФ, обмінюються між собою і замовляють з-за кордону в 4 рази дорожче.

Після нападу Росію на Україну жителі багатьох регіонів РФ виявили, що не можуть купити в аптеках життєво важливі медикаменти. Понад три тисячі російських лікарів наприкінці березня заявили, що зіткнулися з дефіцитом більш ніж 80 ліків. За їхніми словами, у пацієнтів виникли труднощі з придбанням інсуліну, препаратів для лікування цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, протизапальних, протиепілептичних, протисудомних засобів, антидепресантів та оральних контрацептивів. Через ажіотажний попит обсяг продажу ліків в аптеках зріс майже вдвічі, повідомляє «Сибір.Реалії».

«Протисудомних залишилося на тиждень»

Про складнощі із замовленням протиепілептичних препаратів керівник дитячого хоспісу в Омську «Будинок з маяком» Лідія Моніава попереджала ще на початку березня. Жителі сибірських та далекосхідних регіонів підтверджують: з аптек зникла вся лінійка антиконвульсантів.

– Протиепілептичні препарати, призначені дітям із сімей, яким ми допомагаємо, – «Кеппро», «Сабріл», «Депакін», «Фінлепсин» – в аптеках не знайти з середини березня, – каже на умовах анонімності представниця однієї з громадських організацій Новосибірська, що працюють із сім’ями з дітьми, хворими на епілепсію.

Дефіцит антиконвульсантів відчули вже й у Примор’ї. Поки чиновники звітують про те, що ситуація знаходиться під контролем і «всі життєво необхідні ліки є в наявності», батьки дітей з ментальними відхиленнями та епілепсією обмінюються ліками та шукають необхідні препарати по всій Росії. У регіоні гостро не вистачає нейролептиків (антипсихотиків) та протисудомних препаратів.

Любов Власова з Владивостока, мати дитини з ментальними відхиленнями, зрозуміла, що треба діяти, у перший же день початку війни в Україні.

– Я зрозуміла, що наші ліки – «Торрендо Ку-Таб», нейролептик, який виробляється в Словенії, просто зникне, тому що елементарно не літають літаки. Як його доставлятимуть? – заявила Любов Власова. – Я по можливості закупила, але обсягів вистачить максимум на півроку. А треба розуміти, що ми його вже приймаємо три роки і ще питимемо три, п’ять, шість років. Це – ліки тривалого прийому. Без нього моя дитина не може нормально функціонувати, вона не може розвиватися, вона не може сприймати інформацію. Вона фізично погано почувається. Обіцяють аналог зробити, але коли? А головне, чи відповідатиме цей аналог якості ліків, потрібних моїй дитині? Я не впевнена.

У хоспісі «Дім з маяком» нестачу ліків у Росії пояснюють трьома причинами: проблемами з логістикою – не літають літаки, і доставка ліків, наприклад, із Європи неможлива; нестабільним курсом рубля і тому постійно зростаючими цінами; і навіть панічним попитом – сім’ї пацієнтів прагнуть зробити запаси ліків.

– Не хочу якось голосно заявляти, що ці ліки зникли зовсім у Росії, ні. Можна знайти, наприклад, одну пачку в якійсь аптеці. Ось я зараз знайшла «Депакін» у Красногорську, але якщо ми говоримо у масштабах якоїсь великої медичної організації з оптовими закупівлями, то тут уже є великі складнощі. Вже відзначений дефіцит «Нурофену» в сиропі, складності в покупці «Катеджеля» – гелю для установки стом, а у нас частина пацієнтів з трахеостомами, гастростомами, ці трубки треба міняти, і дітям це боляче. Коли з тіла, горла або живота витягують одну пластикову трубку і вставляють іншу – це дуже неприємно. Щоб процедура проходила менш болісно, ​​ми використовували «Катеджель» – це і знеболювання, і змазка, – розповідають у фонді. – Замінити гель нічим, хіба що «вазеліном». Але як тоді бути зі знеболенням?

Також вже є проблеми із внутрішньовенним харчуванням, з ліками для внутрішньовенного катетера, протисудомними препаратами.

Астматикам доведеться призначати дженерики

Батьки маленьких пацієнтів кажуть, що обдзвон сімей «найскладніших» хворих лікарі розпочали після появи «внутрішнього документа» із попередженням про припинення постачання іноземних ліків. 7 квітня з’явилася інформація, що російських лікарів попередили про припинення постачання країн іноземних препаратів від астми. До медичних установ надійшов лист від заступника голови уряду Тетяни Голікової з проханням по можливості закупити препарати «Беродуал», «Атровент» та «Будесонід».

Спочатку лікарі вважали, що дефіцит цих ліків викликаний «ажіотажним попитом». Але після листа заступник голови стало очевидно – ці препарати взагалі більше не ввозитимуть до Росії, – каже Лариса, мешканка Новокузнецька, якій діагноз бронхіальна астма поставили понад 10 років тому. – У нас у місті повідомлення про припинення поставок почалися ще раніше, і до середини березня аптеки «винесли» повністю: «Беродуала» та «Будесоніда» немає зовсім, «Атровент» – видається за рецептами.

Самі пульмонологи на умовах анонімності повідомляють, що «в умовах відсутності призначених препаратів доведеться призначати дженерики, але вони значно гірші».

У багатьох регіонах РФ зникли інсуліни

– На роздрібний продаж немає жодних. Ми радимо відслідковувати появу препаратів в інтернет-аптеках, але американський «Хумалог» змітають за хвилини, навіть не години, – каже фармацевт мережі «Радянська аптека» в Іркутську Марина. – Данські «Новорапід» та «Фіасп» – другою хвилею, але теж – довше ніж на пару годин не затримуються.

Ви розумієте, що означає зміна препарату для діабетика? Це ж підбір дози, контроль за тим, як він впливає не лише на рівень цукру, а й на інші «побочки» діабетика – зір, тромбози. Потрібна повноцінна госпіталізація. Ви уявляєте, майже відразу всіх діабетиків покласти до лікарень? Як вони [медзаклади] витримають це, якщо вони з коронавірусом не справлялися?! Нам заступник головного лікаря особисто обіцяв, що домовиться про госпіталізацію для переходу на новий інсулін щодо кожного пацієнта. А ті, хто переводитиме дитину на новий інсулін удома, робитимуть це під свою відповідальність.

Діабетиків хвилює не лише зміна препарату та труднощі зі госпіталізацією для проведення цієї процедури, але й дефіцит інших важливих для хворих медапаратів та витратних матеріалів до них.

– Вже зараз неможливо знайти у продажу голки до американських шприц-ручок Becton Dickinson. Ми десяток перепробували, щоби доньці не боляче було. Зараз усі діабетики терміново переходять на інших виробників, але китайські аналоги це ж просто жах, які «болючі», – каже Світлана Парфьонова з Ангарська. – Є побоювання, що і з бездротовими помпами (встановлюються для введення інсуліну), які набагато зручніші за російські провідні, почнуться проблеми. І з розхідниками до них. Бездротові Omnipod поки що в Росії не сертифіковані, але лікар нам радив їх як найзручніші – ми купили рік тому за 20 тисяч. Наразі приватники продають за 45 тисяч! І люди з бійками розбирають. Тому що перехід на російську – це треба знову ж таки лягти в лікарню, а найближча черга на встановлення помпи в нашій лікарні – кінець червня!

У Росії виник дефіцит препаратів від хвороби Паркінсона

Також виник дефіцит життєво важливих препаратів з леводопою, які щодня потребують 70% з майже 300 тис. пацієнтів з хворобою Паркінсона, повідомляє Коммерсант. Препарати ізраїльських компаній Teva та Hoffmann-La Roche почали зникати ще рік тому: методика ціноутворення робила їх постачання «економічно недоцільними». Тепер, у кризу, росіяни не можуть самостійно купувати ліки за кордоном, а через зростання цін на субстанції згортається також виробництво дженериків.