Дефолт: економісти очікують на дешевий розпродаж держнерухомості РФ закордоном і проблеми у бізнесу
12.04.2022   //  

Російські науковці-економісти практично не сумніваються у дефолті РФ, передбачають розпродаж чималої кількості нерухомості Росії закордоном за борги, а також вказують на значний вплив дефолту на російський бізнес, який працює за кордоном, передає 72.ru.

Доктор економічних наук, професор інституту стратегічного планування та фінансового аналізу Уральского державного економiчного университету Максим Марамигін упевнений, що дефолт Росії оголосять і одним із його наслідків стане те, що російську нерухомість за кордоном розпродадуть дешево.

«Усі зобов’язання Росії, в тому числі і ті, які оплачуватимуться в майбутньому, можуть бути пред’явлені до стягнення, тому що Росія – неплатник, а це, у свою чергу, дає можливість кредиторам звернути стягнення на все майно РФ за кордоном, продати і за рахунок цього погасити борги, – каже Марамигін. – Якщо майно описується і виставляється на торги, то ціна в нього в рази менша за реальну. Фактично, це бажання відібрати все майно РФ насамперед у розвинених країнах. Я сказав би, це глобальне пограбування».

Економіст пояснив, що дипломатичні будівлі, наприклад, посольства, не потраплять на розпродаж у разі дефолту через Віденські конвенції, проте можуть бути продані російські Будинки дружби та приміщення інших товариств, які перебувають за кордоном.

«Далі – майно, що належить російським державним компаніям, службові квартири. Набирається величезна кількість недипломатичної нерухомості», – додав Марамигін.

Він погодився з тим, що визнання Росії банкрутом відіб’ється на роботі російського бізнесу, який працює за кордоном. Але це будуть втрати не фактичні, а стратегічні.

«Ціна всіх запозичень для Росії та для компаній буде колосальною. Усі контракти, які укладатимуться з Росією, будуть дуже дорогими просто тому, що всі міжнародні контракти страхуються. Це є обов’язковим елементом будь-якого міжнародного торгового контракту. Тут у бізнесу будуть проблеми», – переконаний Марамигін.

У свою чергу декан факультету економіки Європейського університету в Санкт-Петербурзі Юлія Вимятніна також вважає, що ймовірність дефолту висока, і насамперед це позначиться на діяльності російських компаній. Звичайні ж громадяни РФ зможуть безперешкодно користуватися рублями.

Вона пояснила, що якщо Росію визнають банкрутом, то й до бізнесу ставлення буде відповідним, як до нездатних розплатитися за боргами.

«Оскільки держава завжди вважається найнадійнішим платником боргів, всі компанії [всередині неї] вважаються більш ризикованими. Оскільки зараз наш фінансовий ринок фактично ізольований від зовнішнього світу, всі наші компанії, як і держава, залишаться у країні платоспроможними. Проблеми будуть у разі наявності у компаній зовнішнього боргу, з виплатами щодо нього можуть виникнути такі самі складнощі», – зазначила Вимятіна.