Субсидії на хліб: в Сибіру влада намагається утримати зростання цін коштом бюджету
11.04.2022   //  

Влада регіонів Сибірського федерального округу додатково субсидує хлібопекарські підприємства, щоб стримати зростання цін на хліб. Його розганяє заборона на експорт зерна та збільшення вартості борошна, яке вивозять за кордон. На думку хлібопекарів, підтримку треба посилити, передає tayga.info.

«Уряд Росії прийняв рішення заборонити вивіз зерна за кордон, але сьогодні млинарі везуть за кордон борошно, що призвело до стрибка цін. <…> Ми вирішили підтримати хлібопекарські виробництва, щоб стримати зростання цін на хліб, ввели додаткову субсидію на компенсацію вартості борошна, додаватимемо з обласного бюджету 35 млн рублів», – цитує губернатора Омської області Олександра Буркова ТАРС.

Російським хлібопекарським підприємствам вже компенсують частину витрат із федерального бюджету у розмірі 2,5 рублі за кг продукції. Новосибірська область на ці цілі направить 72 млн рублів, Кемеровська – 52,3 млн рублів.

Ці суми не покриють вирісші витрати, вважає координатор регіональних відділень «Опори Росії» по СФО, гендиректор великого новосибірського хлібопекарського підприємства «Новосибірськхлібопродукт» Сергій Соколов.

На його думку, держпідтримку треба збільшувати вдвічі. «Це опосередковано замортизує подорожчання борошна <…>. Якщо держава збалансує зростання цін на борошно або розбереться з причинами та з [мукомольними] комбінатами, то ситуацію можна буде змінити]», – вважає Соколов.