Російський економіст: не треба марних сподівань – Китай не поглине все, що ми постачали на експорт
09.04.2022   //  

Китай не зможе закрити всі потреби Росії по експорту енергоносіїв, та імпорту високотехнологічного обладнання. Разом з тим, Китай «загалом феноменально виграє від цієї ситуації». Таку думку в інтерв’ю виданню «Сибір.Реалії» висловила Наталія Зубаревич, професор кафедри економічної та соціальної географії Росії географічного факультету Московського держуніверситету ім. Ломоносова.

Не треба марних сподівань: Китай не поглине все, що ми постачали на експорт. Це неможливо ні по нафті, ні по газу. І Китай не закриє всі наші потреби щодо імпорту обладнання. Це неможливо, тому що далеко не все обладнання, яке використовується в Росії, може виготовляти Китай. Наприклад, у нафтогазовій галузі, у нафтохімії все найбільш хайтечне, найкласніше обладнання – це Європа та інші розвинені країни. Китай частину цього робити не вміє. Свої авто вони нам поставлять без питань. Що ж, їздитимемо китайськими машинками. А ось із справді високими технологіями ситуація інша, – зазначила Зубаревич.

– Отже, ми не зможемо знайти у Китаї заміну всьому, що купували на світовому ринку? – уточнив журналіст видання.

– Щось Китай робити зможе, щось замінить. Що і як – це прояснюватиметься в процесі. Поки що ніхто не може навіть передбачити, що саме нам знадобиться. Чому? Поясню на такому прикладі: уявіть, що ви робите якусь складну техніку і у вас є чортова хмара суміжників по всій Росії. Припустимо, що всі ці суміжники мають російське, а не імпортне обладнання, і вони зможуть продовжити постачати те, що вам потрібно. Але ви все одно не зможете виконати загальну збірку, тому що вам не вистачить 5-10% імпортних комплектуючих. Немає якоїсь дрібниці – і все, фінальне складання встало. І суміжники встали, бо вам більше не потрібна їхня продукція.

Ми поки що не розуміємо, не усвідомлюємо, наскільки потужно Росія була включена до глобального ринку. За всіма оцінками – а я розмовляла з фахівцями і в машинобудуванні, і в нафтохімії, і в інших галузях, – міра залучення нашої економіки в глобальні ланцюжки величезна. Хто про це не підозрював – зараз побачить це на власні очі, – наголосила Зубаревич.

– Навіть ті, хто не цікавляться економікою, можуть бачити перші збої на споживчому ринку. Раптом з’ясовується, що ми не виробляємо достатньо тетрапака і у нас проблеми з розливом у пакувальні матеріали. Що в нас дефіцит звичайного канцелярського паперу, тому що сам папір ми робити вміємо, але відбілювач для нього – імпортний. Непередбачувані затики виникатимуть і проявлятимуться всюди, у багатьох галузях. І вони будуть дуже великі. Санкції дадуть про себе знати у найнесподіваніших місцях, – додала вона.

Журналіст видання також озвучив побоювання, які останнім часом звучать все частіше, щодо того, що дірки у бюджеті держава спробує заткнути масованим продажем лісу, зокрема, що у Китай почнуть гнати кругляк.

У відповідь на це Зубаревич зазначила:

– Що стосується кругляка, то якщо Китаю дуже захочеться, думаю, йому підуть назустріч, але не відразу. Ступінь хаотичності прийнятих рішень і щодо покарання «недружніх» країн, і заохочення «дружніх» дуже висока.

Думаю, що Китай тепер зможе отримати все, що захоче. Те, що ми зараз лягаємо під Китай – це до ворожки не ходи. Він загалом феноменально виграє від цієї ситуації. Ми дешево продаватимемо ресурси, і дорого купуватимемо китайські автомобілі та інші споживчі товари. Тому що будь-яке зниження конкуренції веде до зростання цін. Це неминуче. Ми були країною, вписаною у світовий ринок, і ми не можемо піти з нього без жахливих втрат, – додала економіст.