Через неможливість продати товар зупиняється великий нафтопереробний завод у Татарстані
09.04.2022   //  

Великий нафтопереробний завод ТАІФ-НК (м. Нижнекамськ, Татарстан, РФ) розпочав зупинку виробництва, повідомляє «Бізнес Online».

Причина — відмова єдиного покупця продукції компанії «Нижньокамснафтохім» (входить до групи СІБУР) від продовження закупівель через те, що в нього самого затоварені склади.

У свою чергу НКНХ на межі часткової зупинки через санкції, накладені на Россію за розв’язану війну проти України. Основним власником «Сібуру» є мільярдер Леонід Міхельсон, 10% акцій належить китайській держкорпорації Sinopec.

«З кінця лютого підприємство діє в умовах безпрецедентних торгових та логістичних обмежень. Це вже призвело до фактичного зниження експорту на європейський ринок, де реалізовувалася значна частина продукції НКНХ, у тому числі до вимушеного зупинення виконання контрактів з окремими споживачами. Накопичення залишків сировини і готової продукції на складах, що триває, створює високий ризик як мінімум часткового розвантаження виробництв», — йдеться в коментарі прес-служби.

Згідно зі звітом НКНХ за 2020 рік, на Європу припадало 35,4% продажів синтетичних каучуків. Наразі транспортний коридор закритий, логістичні ланцюжки порушені, вже немає можливості відвантажувати нафтохімічні продукти у попередньому обсязі. Серед покупців каучуків НКНХ були Michelin, Goodyear, Pirelli, Continental, Bridgestone. Вони призупинили співпрацю з Росією.

«Агентство Reuters 5 квітня з посиланням на джерела заявляло, що ЄС у новому пакеті санкцій повністю заборонить ввезення з РФ каучуку. Цього поки що не сталося, але вектор очевидний», – вказує «Бізнес Online».

Водночас видання припускає, що під час кризи «Сібур» просто вичавлює у власника «ТАІФ» Альберта Шигабутдінова знижку на його продукцію.

«Швидше за все, це операція з примусу ТАІФ-НК до вигідної для СІБУРу співпраці. Я взагалі підозрював, що зрештою ТАІФ-НК підштовхнуть у бік „Татнафти“. Сунуть у „Татнафту“ і під цю справу визначать формулу ціни доларів на 100 дешевше, скільки жадібності вистачить. А ми розуміємо, скільки це буде: 1,5 мільйона тонн сировини помножити на 100 доларів. 150 мільйонів доларів – погано, чи що? Це операція безпардонного примусу, вважає наш джерело в галузі. — І так були величезні збитки на ТАІФ-НК. Без 150 мільйонів доларів вже, в принципі, ТАІФ-НК існувати не може».