Російська експертка розповіла, чому в Калінінграді помирає автопром та туризм: Тут ми з вами заплакали
08.04.2022   //  

Калінінградська область (РФ) входить до числа регіонів, які важче за інші переживатимуть економічну кризу, викликану подіями в Україні та запровадженням західних санкцій. Таку думку висловила російський економіст, спеціаліст у галузі соціально-економічного розвитку регіонів, професор МДУ ім. Ломоносова Наталія Зубаревич, пише Newkaliningrad.ru.

Найсерйознішу стурбованість викликають дві провідні галузі регіональної економіки: автопром та туризм. На думку Зубаревич, автопром вже почав зазнавати негативних наслідків ізоляції, коли німецький концерн BMW оголосив про припинення імпорту автомобілів в Росію та  складання автівок на калінінградському «Автоторі».

Заробляти на туризмі найближчим часом стане набагато складніше через проблеми в російській авіації, які викликані санкціями.

«У Калінінград літати треба. Тут ми з вами заплакали. Ну, повзком через литовський кордон не вийде, і якимось окружним шляхом Балтикою — сумніваюся. Тому є великі ризики для готельного, туристичного бізнесу, бо форма доставки — авіація», — пояснила Наталія Зубаревич.

У відеоінтерв’ю виданню Forbes вона розвинула свою думку:

«Калінінградський туризм розвивався і ріс на дешевих авіарейсах, що субсидуються. Держава цілком розумно субсидувала ці рейси, щоб ще одна галузь регіону могла розвиватися та зростати. Добре, навіть можна субсидувати. А літати як будемо? Ну ось вам і відповідь. Тому Калінінградська область сильно «попадает»