Росіяни готуються до росту злочинності: «З полиць змітають патрони»
08.04.2022   //  

Головні страхи росіян пов’язані з інфляцією та безробіттям – такі підсумки опитування, яке Всеросійський центр вивчення громадської думки провів у середині березня. «Але є страхи щодо зростання злочинності. Це зазвичай відбувається, коли починаються економічні кризи», – сказав гендиректор ВЦВГД Валерій Федоров в інтерв’ю «Известиям».

Багато росіян не просто побоюються зростання злочинності, а всерйоз готуються захищати своє життя та майно, передає «Сибір.Реалії».

«У дев’яності роки я займався оперативною роботою у карному розшуку, вів аналітику з кримінальної ситуації. І зараз я бачу всі передумови до повернення тих «лихих» дев’яностих. Варто знову очікувати на збільшення злочинів майнової спрямованості – крадіжок, грабежів, розбоїв. Рівень життя знижуватиметься, а кримінал почне активізуватися, – розповідає Микола Іванов (ім’я та прізвище змінено на його прохання), пенсіонер МВС, полковник поліції у відставці. – Народ уже розуміє, що попереду лихоліття, і готується до гіршого. Насамперед збільшиться кількість автомобільних крадіжок».

Такий же прогноз дають страховики та профільні експерти авторинку. 13 березня РИА «Новости» повідомило про те, що очікують зростання викрадень автомобілів: машини розпилюватимуться і розбиратимуться на запчастини з метою подальшого перепродажу.

Попит на протиугінні системи в Москві на цьому фоні вже виріс у 4 рази, зафіксував «Комерсант». Запис у багатьох автосервісах ведеться щонайменше за два тижні наперед.

Втім, Микола Іванов вказує, що «для хорошого спеціаліста будь-яка сигналізація не є проблемою».

«Ступінь захищеності ролі не зіграє. Машини не уганятимуть, а тупо відвозитимуть евакуатором і розбиратимуть на запчастини. Надійніше потурбуватися про хорошу парковку, краще підземну, з відеокамерами», – вважає він.

Росіяни побоюються за безпеку не тільки своїх автомобілів, але також квартир і заміських будинків. 18 березня «Известия» розповіли про зростання попиту на охоронні сигналізації та послуги охоронних агентств.

Наприклад, фірма «Delta Системы безопасности» відзначила ажіотажне зростання попиту на окремі послуги у період з 21 лютого по 14 березня. З 21 по 27 лютого кількість нових клієнтів, які замовляють охоронне обладнання до своїх квартир, збільшилася на 43% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А тижнем пізніше цей показник склав уже 78%.

Крім того, росіяни тепер купують зброю не лише для полювання. З березня представники найбільших магазинів зброї в Москві та Петербурзі розповіли телеграм-каналу «База», що в магазинах вишиковуються «черги, як у супермаркетах», і всього за кілька днів з асортименту «пішло все нормальне». З полиць швидко змітають патрони, особливо калібри для карабінів та мисливських стволів.

23 березня РБК підтвердило, що на тлі новин про «військову операцію в Україні» зріс попит на зброю – на російські моделі він збільшився на 20-30%. У той же день джерело видання «Бумага», що працює з великим постачальником зброї в Росії, розповіло, що «продаж дійсно іде в активній фазі» по всій країні. Попит на зброю та набої, за його словами, безперервно зростає починаючи з 24 лютого.

«Зараз усі товари зростають у ціні, тому люди поспішають закупитись за старими цінами, – пояснює Денис, продавець-консультант мережі збройних магазинів «ОхотАктив». – Ті, хто має імпортні моделі, беруть патрони пачками, не звертаючи уваги на ціну: вони бояться, що їх взагалі більше не поставлятимуть до Росії. До речі, попит на імпортну зброю в березні різко впав – я думаю, з тієї ж причини: не зрозуміло, чи будуть для неї боєприпаси. Натомість попит на російську зброю зростає. Люди розуміють, що, наприклад, нарізний карабін, який цього тижня коштував близько 50 тисяч рублів, наступного тижня коштуватиме вже під 70. Ми змушені піднімати ціни, бо їх підвищують виробники».

Найвищий попит – на боєприпаси.

«Особливо розбирають патрони. На той же 12 калібр попит як на цукор. Коли бачиш, як кидаються на цукор у магазинах, складається враження, що у кожного вдома стоїть свій міні-спиртзавод, і люди намагаються запастися сировиною для нього років на п’ять наперед. З патронами майже так само. Набирають так багато, ніби до вуличних боїв готуються», – каже Денис.

Поза тим деякі росіяни вирішили пристосувати до охорони своїх домашніх вихованців. Кінологи розповіли журналістам, що їм доводиться витрачати весь вільний час на те, щоб пояснювати: це просто красиві та модні слова. Крім того, не кожна порода годиться для охоронного дресирування.

«Я розумію, коли до нас приводять німецьких та бельгійських вівчарок, ротвейлерів, доберманів чи боксерів. Але тепер ведуть і лабрадорів, і ердельтер’єрів, і хаскі. Одна жінка навіть королівського пуделя привела. Це дуже розумні собаки, вони чудово зрозуміють, чого від них хочуть, але чи вийде з пуделя «собака супроводу»?», – каже кінолог Марина Левицька.

Ще одна тенденція останнього місяця – багато хто запитує, де і як можна купити вже «готового собаку-охоронця».

Крім того, після того, як росіяни у лютому зняли зі своїх банківських рахунків близько 1,2 трильйони рублів (рекордна сума з 2008 року), підвищився попит на сейфи. У багатьох регіонах країни вільних банківських скриньок не залишилося.

 

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»