Росіяни, які залучали клієнтів через Airbnb, Booking та Instagram, зіткнулися з великими проблемами по здачі квартир
06.04.2022   //  

Одними з тих, хто насамперед відчув вплив санкцій у РФ, оголошених як на рівні держав, так і приватного іноземного бізнесу, стали російські рантьє – громадяни, які живуть за рахунок оренди своєї нерухомості. Зарубіжні послуги Airbnb та Booking приносили їм від 70 до 100% всіх клієнтів. Тепер ці системи бронювання пішли з російського ринку, повідомляє «Сибір.Реалії».

Що робити далі, орендодавці не знають: російські майданчики-аналоги навряд чи зможуть забезпечити їм хоча б половину колишнього завантаження.

При цьому багато хто з них узяв квартири в іпотеку з урахуванням майбутнього доходу від здачі в оренду. Когось санкції застали у розпал ремонту, і кошториси за березень 2022-го виросли щонайменше вдвічі. Крім того, частина будматеріалів стала недоступною – закордонні виробники та великі будмаркети теж пішли з Росії.

«Я у цій справі два роки – в Іркутську дві квартири здаю і в Калінінграді. Через пандемію не встигла застати іноземних туристів у принципі. Незважаючи на коронавірус, один тільки майданчик Airbnb робив мені 100% заповнюваність на кілька місяців вперед. Після відходу Airbnb та Booking – повний крах! До кінця лютого цей бізнес, можна сказати, був на зльоті. Особливо у Калінінграді. А зараз повна стагнація», – розповідає власниця архітектурної студії із Іркутська Ольга Жуйкова.

Леонід Таковой, що здає квартири в курортній Мацесті (Сочі), називає схожі цифри: Airbnb і Booking приносили йому 70% всього завантаження. «Російські сервіси не приносили нічого. Інші 30% – це прямі бронювання через сайт або по телефону. Плюс гості, котрі поверталися», – пояснює Таковой.

Опитані орендодавців зізнаються, що через відсутність кращої альтернативи намагаються “знайти підхід” до найвідомішого російського майданчика «Авіто». Але поки що виходить погано.

«Куди ми пішли? На “Авіто”… Російських сервісів за кількістю досить багато, вони різні, але хтось має погану репутацію, хтось не подобається гостям, вони всі не дуже зручні. Перше, із чим ми зіткнулися – це комісії для господарів житла досить високі, і 20% є, і 18%. На деяких майданчиках просто не беруть житло неготельного типу, якщо просто звичайна квартира. Виникають складнощі, з якими ми справу не мали”, – розповіла Алексейкова.