РФ переходить з Instagram у ВКонтактє: «Якщо відмовитися від літаків, поїздів та автомобілів, чи розвиватиметься кінний вид транспорту? Ну, мабуть, буде»
06.04.2022   //  

Суд заборонив у Росії соцмережі Facebook та Instagram, TikTok тимчасово заборонив користувачам із Росії викладати відео, навіть через VPN. Почалося «велике переселення народів» у «ВКонтакті», Telegram та інші платформи. Чи зможуть вітчизняні соцмережі замінити західні, запитав «Forbes.ru» у учасників ринку (цитуємо зі скороченнями):

Максим Перлін, CEO креативної агенції BlackLight

– Чи призведуть блокування іноземних мереж до розквіту російських? Якщо ми вважаємо, що заборона чогось веде до якогось розквіту, то так. А також ми скоро побачимо розквіт високовідсоткової іпотеки, розквіт російського автопрому та російської моди, бо нічого іншого у нас не буде. Якщо так дивитися, то справді цей час можливостей.

Микола Соболєв, блогер (5,1 млн передплатників на YouTube, 1,3 млн передплатників у Instagram)

– Абсолютно очевидно, що «Россграм» — це просто якийсь миттєвий хайп якоїсь приватної особи, який заявив про те, що хоче щось створити, будучи однокурсником [творця Телеграму] Павла Дурова. Але ця новина не варта виїденого яйця».

Ярослав Андрєєв, продюсер Dream Team House, засновник рекламної агенції Wildjam

– У розквіт «ВКонтакті» я і вірю, і не вірю. Якщо, наприклад, відмовитися від усього транспорту, літаків, поїздів та автомобілів, чи розвиватиметься кінний вид транспорту? Ну, мабуть, буде. Чи зможе він повністю перекрити всі необхідні для тебе завдання? Не зможе. Звичайно ж, VK зараз матиме зростання, звичайно ж, це хороший майданчик, але треба розуміти, що це не альтернатива Instagram або YouTube. Це просто один із видів соцмереж. Не буде такого, що ти мав 10 млн передплатників у Instagram і раптом ці 10 млн перейшли у «ВКонтакте» і в Telegram чи кудись ще. Але важливо розуміти, що люди в соцмережах йдуть не просто за людиною, а за її контентом.

Нерозумно думати, що ми в Росії можемо за півроку зробити те, що YouTube зробив за 15 років. У нас, по-перше, грошей стільки немає і таких людей немає. Як деякі пишуть, мовляв, ось McDonald’s піде, і ми його замінимо нарешті нашим продуктом. Хлопці, вибачте, але не замінить. Так не працює, тому що ми живемо у глобальному світі та на глобальному ринку. YouTube розвивався не тому, що це американська соцмережа, а тому, що це глобальна соцмережа, що існує різними мовами, різними майданчиками, з різними людьми, з різними технологіями. Але ми не маємо альтернативи. І я насправді вдячний «ВКонтакті» за те, що вони йдуть до авторів, спілкуються з авторами, намагаються допомогти щось придумати.

Поки що Instagram працює через VPN, але це 10–20% трафіку рівно до того моменту, поки всі безкоштовні VPN не закриють, а платні за долари люди не купуватимуть. Я впевнений, що багато хто знайдуть шлях, лізтимуть через вікно, лізтимуть по канату, якось ще, але простота [доступу до соцмережі] — це дуже важлива річ. Чому вистрілив TikTok? Тому що там дуже просто зробити контент. Вибрав звук, потанцював під нього, щось зробив, виклав. Як тільки відбувається ускладнення, велика кількість людей відвалюватиметься так чи інакше. Чи залишиться якась аудиторія? Залишиться. Чи буде вона великою? Сумніваюсь.

Роберто Панчвідзе, засновник паблику MDK, керуючий директор Invite Agency

– Рекламний ринок зараз звузився вдвічі. Я не втрачаю надії, що ці 50–60% ринку повернуться фактично або будуть замінені на вітчизняні та китайські товари, індійські, можливо, арабські.

Стас Асаф’єв, автоблогер (1,5 млн передплатників на YouTube, 198 000 передплатників у Instagram)

– Rutube зараз абсолютно марний, його взагалі не треба чіпати. По-перше, якщо навіть уявити, що велика кількість людей зараз прийде і почне завантажувати матеріал на Rutube, він просто ляже. По-друге, суть YouTube не в тому, що в нього можна завантажити мільйон видосів, а в тому, що там є дуже справедлива пошукова машина та рекомендації, Rutube такого немає. А коли в тебе немає механізму рекомендацій, немає розумної стрічки, тобі як блогеру немає сенсу інвестувати свій час у майданчик. Просто тому, що в будь-якій розумній стрічці, у будь-якій машині, яка рекомендує твій матеріал, укладено все твоє потенційне зростання як блогера, через цей механізм ти шукаєш нову аудиторію. Коли вони зроблять якийсь нормальний адекватний пошук і систему рекомендацій, яка працюватиме і справедливо пропонуватиме дійсно цікавий контент публіці, тоді й варто лізти в Rutube. Поки що простіше аудиторії реально пояснити, у чому прикол VPN, як цим користуватися, і далі жити в YouTube.

Джахангір Латипов, засновник Digital-агентства МОРЖ

– У нас же не всі блогери-мільйонники, є дрібніші. Припустимо, є блогер Розбірник, має канал 700 000 передплатників. Про «дрібний» бізнес, на кшталт «як відкрити шаурму». Суть у тому, що він заробляв на місяць 2-3 млн. рублів на інтеграціях «Сбера», «Альфи» та інших компаній. З кінця лютого він заробляє 0 рублів на місяць. Все стало, у нього депресія, він не знає, що робити. Він думає, може піти в Rutube, але там алгоритмів просування, таких як у YouTube, ще немає. Другий блогер, техно-блогер, Tim Lion, має 400 000 передплатників, його канал теж встав. Усі інтеграції з українських кампаній зажадали ще повернення грошей, а російські усі стали на стоп. І відповідно людина думає, що робити далі, який бізнес робити. Можливо навіть піде на завод. Але не думаю, що все буде так погано, швидше за все через VPN усе працюватиме.