У Новосибірську (РФ) через проблеми з поставками препаратів радять оперувати варикоз прямо зараз, поки є старі запаси
05.04.2022   //  

У Новосибірську лікарі-флебологи приватної клініки «Варикоза нет» розповіли журналістам, що стикнулися з проблемами поставки препаратів і змушені підвищувати ціни. Про це повідомляє видання «ngs.ru».

На питання про те, як санкції вплинули на лазерну хірургію у Новосибірську, завідувач – флеболог Володимир Лобашов відповів: «Зараз медицина глобальна: у Новосибірську пацієнтів лікують за допомогою того ж обладнання та препаратів, що й, наприклад, у Німеччині. Але в нинішній ситуації це зіграло з нами злий жарт».

Щодо того, чи можливе імпортозаміщення у цій галузі, він зазначив: «Поки що таких препаратів чи аналогів у Росії немає, швидше за все, за півроку і не з’явиться. Якщо закінчаться ліки, з якими ми працювали досі, доведеться використати менш сучасні аналоги. Тому, якщо у вас варикоз, і ця проблема стоїть гостро, то зараз саме час лікуватися».

У свою чергу директор клініки «Варикоза нет» Катерина Путінцева більше розповіла про підняття цін у їхній клініці: «Щодо товарів медичного призначення санкції не запроваджено, але є проблеми у логістиці. Нам доведеться завозити препарати через треті країни, що зробить дорожчими ліки та матеріали, які і так подорожчали через зміну курсу валют. Друга проблема: багато препаратів ми не можемо закуповувати у колишньому обсязі, бо нам їх не відвантажують. Напевно, це пов’язано ще й з тим, що всі клініки почали запасатись медикаментами», – зазначила Путінцева.

«Поки що нам вдавалося не змінювати прайс, хоча закупівлі проводимо вже давно за новими цінами: шприц замість 8 зараз коштує 15 рублів, рулон простирадла – на 40% дорожчий, і так з усіма розхідниками. Ми підніматимемо ціни, у нас просто немає вибору», – розповіла вона.

Також щодо поточної ситуації з ремонтом лазерних установок висловився ведучий флеболог Сардор Норкузієв, який щомісяця виступає як запрошений експерт у програмі «Відкрита школа здоров’я» на телеканалі «Росія-1».

«Справа не лише у видаткових матеріалах. Хоча лазери, які ми використовуємо, роблять у Росії, але їх складові виробляють за кордоном. Через це можуть виникнути проблеми з ремонтом обладнання», – заявив Норкузієв.