Кейс «Газпрому»: як Німеччина послала російський корабель слідом за китайським
05.04.2022   //  

Німеччина заблокувала вивід активів «Газпрому» у Роіссю завдяки своєчасній увазі до контролю за прямими іноземними інвестиціями (ПІІ).

Щойно Європа заговорила про відмову від закупівель російського газу через вторгнення Росії в Україну та провела обшуки у європейській «дочці» «Газпрому» у справі про те, як «Газпром» влаштував Євросоюзу газовий зашморг перед війною, «Газпром» вирішив переписати європейські активи на дві невідомі компанії з Росії.

Але Німеччина не дозволила, призупинила цю угоду та ввела зовнішнє управління в «Gazprom Germania», якій належать практично всі європейські активи «Газпрому». Ось схема власності:

Німців не влаштувало, що «Газпром» спробував передати право власності на всі свої європейські активи та критичну інфраструктуру в Німеччині та ЄС (підземні газосховища, трейдинг та газопроводи) двом російським компаніям ТОВ «Газпром Експорт Бізнес-Сервіси» та АТ «Палмері».

«Ми не піддаємо енергетичну інфраструктуру Німеччини свавільним рішенням Кремля… Будь-яке придбання компанією з-за меж ЄС вимагає схвалення. Ми такого схвалення не давали. Більше того, незрозуміло хто стоїть за двома згаданими компаніями», – пояснив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.

Прес-реліз Мінекоміки Німеччини з подробицями заборони у автоматичному перекладі

Оригінал за посиланням

Федеральне міністерство економіки та захисту клімату (BMWK) тимчасово призначило Федеральне мережеве агентство довіреною особою Групи Gazprom Germania. Відповідний наказ буде опубліковано сьогодні у Федеральній газеті. Підставою для прийняття рішення є, серед іншого, незрозумілі правовідносини та порушення зобов’язань щодо звітності згідно з Постановою про зовнішню торгівлю та платежі. Gazprom Germania GmbH керує критично важливою інфраструктурою в Німеччині, і тому має надзвичайне значення для постачання газу.

Федеральний міністр Роберт Хабек:  «Улаштування довірчої адміністрації служить для захисту громадської безпеки та порядку та підтримки безпеки постачання. Цей крок є обов’язковим. Безпека поставок наразі гарантована».

Довірче управління Федеральним мережевим агентством впроваджено до 30 вересня 2022 року на підставі Закону про зовнішню торгівлю та платежі. Це стосується всіх прав голосу за акціями Gazprom Germania GmbH. Реалізація права голосу акціонерами Gazprom Germania GmbH виключена. Права голосу за акціями Gazprom Germania GmbH передаються BNetzA. BNetzA має право відкликати та повторно призначати членів керівництва та давати керівництву інструкції. Повноваження щодо управління та розпорядження активами Gazprom Germania GmbH обмежені та підлягають затвердженню Федерального мережевого агентства.

Федеральному міністерству економіки та захисту клімату (BMWK) стало відомо про непряме придбання Gazprom Germania GmbH АТ Palmary (Росія) і ТОВ «Газпром експортних бізнес-сервісів » (GPEBS, Росія). Оскільки Gazprom Germania GmbH керує критичною інфраструктурою, кожне придбання інвестора не з ЄС схвалено BMWK . Незрозуміло, хто фінансово та юридично стоїть за двома згаданими компаніями. Крім того, покупець розпорядився ліквідувати Gazprom Germania, що не є законним, якщо придбання не буде схвалено.

BMWK не надав дозвіл на покупку. Це означає, що будь-який правовий акт, пов’язаний з цим, а також придбання як такий є недійсними (§ 15 параграф 3 AWG). Тому Palmary не є новим непрямим власником Gazprom Germania GmbH. BMWK процес перевірки інвестицій і призначає Федеральне мережеве агентство (BNetzA) довіреною особою на перехідний період. Це гарантує, що право на аудит може бути реалізовано ефективно і не створюється факт, що відбувся, незаконні факти.

Федеральний міністр Роберт Хабек підкреслив: «Федеральний уряд робить усе необхідне для забезпечення безпеки поставок у Німеччині. Це також означає, що ми не піддаємо енергетичну інфраструктуру Німеччини свавільним рішенням Кремля. Необхідно забезпечити належне ведення бізнесу в Німеччині. Це також важливо для того, щоб постачання в європейських країнах-партнерах працювало. Незрозуміла правова ситуація, порушення зобов’язань щодо звітності та оголошення про ліквідацію Gazprom Germania змушують федеральний уряд піти на цей крок. Ми не давали погодження на придбання. Натомість Федеральне мережеве агентство, як довірена особа, бере на себе функцію акціонера. Вона може вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки поставок».

«Поки що ЄС не готовий повністю відмовитися від російського газу, проте вторгнення в Україну назавжди позбавило Росію статусу надійного постачальника палива, і тепер це лише питання часу, коли Європа – головний і найбагатший покупець російського газу, нафти та вугілля – скоротить або зовсім припинить їх закупівлі», – відмітило з цього приводу BBC.

В Євросоюзі готувались і вже банили китайців

27 квітня 2021 року уряд Німеччини, керуючись Регламентом ЄС, прийняв чергові зміни до режиму скрінінгу ПІІ. Обов’язковими стали попередні повідомлення та отримання погоджень на придбання іноземцями німецьких компаній на певних ринках. Зокрема, виробництва автономних транспортних засобів або безпілотних літальних апаратів, оптоелектроніки, 3D-друку, деяких мережевих технологій тощо. У відкритих джерелах «Ліга антитрасту» знайшла кілька прикладів провальних спроб іноземців отримати контроль над німецькими компаніями. В цих випадках  поглинання намагались зробити китайські фірми:

  • в серпні 2018 року китайська компанія «Yantai Taihai Corp.» відмовилась від запланованого придбання німецького промислового виробника – компанії «Leifeld Metal Spinning» після того як регулятор ПІІ Німеччини погрожував заблокувати транзакцію;
  • у липні 2020 року уряд Німеччини заблокував китайському інвестору придбання компанії «PPM Pure Metals GmbH» – виробника металів, що використовуються у напівпровідникових та інфрачервоних детекторах, у тому числі військового застосування;
  • у грудні 2020 року німецький регулятор ПІІ видав рішення про заборону поглинання китайською компанією «Addsino Co. Ltd» компанії «IMST GmbH» – німецького виробника компонентів для військового застосування в супутниковому/радіолокаційному зв’язку та 5G.

І ось тепер слідом за китайцями з Німеччини пішов нахуй і російський корабель.

Але в Україні домашня робота ще не виконана

У нас контроль за ПІІ настільки недорозвинений, а корупція настільки потужна, що Антимонопольний комітет, СБУ та РНБОУ досі не могли розгледіти «лужніковських» росіян у низці обленерго. Українська влада в останні роки дозволяла депутату Держдуми РФ Олександру Бабакову та його партнеру Євгену Гінеру переписувати українські активи на громадян з Євросоюзу. І на цій підставі давати їм дозволи на злиття/поглинання та взагалі роботу в Україні. Хоча ті громадяни Євросоюзу цілком очевидні фунти. Наприклад, одним з акціонерів україсньких обленерго зробили громадянку Німеччини Марину Ярославську. І нікому з українських контролюючих органів не спало на думку погуглити «Марина Ярославская Евгений Гинер жена». Так само бачать Наталю Селіванову у схемі власності українського «Прем’єр-палацу», але не гуглять її прізвище разом з ще одним представником групи VSE Михайлом Воєводіним.

Будемо сподіватись, що відповідні прогалини будуть залатані як на законодавчому рівні, так і на рівні конфіскації активів у наших ворогів.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»